Sørnett

Økt radikalisering som følge av pandemien

Koronapandemien har ført til økt sosial isolasjon og skapt en større risiko for radikalisering blant høyreekstreme grupper

Publisert:

Mandag formiddag la Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) sammen med Forsvarets Etterretningstjeneste og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet frem trusselvurderingen for 2021.

I vurderingen peker PST på at den digitale trusselen ikke vil reduseres det kommende året. Usikkerheten knyttet til økonomi og arbeidsledighet, har ført til økt sosial isolasjon, sier sjef for PST, Hans Sverre Sjøvold.

Videre forteller Sjøvold at høyreekstreme i dag henter inspirasjon fra en bredere ideologisk plattform, og er langt mer transnasjonale enn tidligere. Chatteforumer og digitale medier har blitt viktige arenaer hvor ekstreme personer kan spre voldelige idéer.

Digitale plattformer vil derfor være en viktig arena for radikaliseringen, der enkelte kan ta inspirasjon til høyreekstrem terrorplanlegging, skriver PST.

Russland og Kina utgjør størst trussel

Sjøvold forteller at nettverksoperasjoner vil utgjøre den største delen av russisk og kinesisk etterretningsaktivitet mot Norge, og trekker frem at det i de siste årene har vært flere tilfeller av etterretningstjenester som har brutt seg inn i de digitale nettverkene til Norges myndigheter, samt private virksomheter.

Formålet for innbruddene varierer mellom norsk virksomhet som forvalter sensitiv informasjon, avdekning av politiske posisjoner og identifisere interne uenigheter i saker internt i Norge, forklarer Sjøvold.

Sommeren 2020 ble en norsk borger arrestert i Oslo, som over lengre tid skal ha holdt kontakt med en russisk etterretningsoffiser. Saken er enda ikke ført for retten, men illustrerer Russlands metoder for å utnytte sine kontakter i Norge, påpeker Sjøvold videre.

- Trusselen forblir størst fra Russland og Kina. Ekspertisen og handlingsrommet til de russiske og kinesiske etterretnings- og sikkerhetstjenestene har vokst de siste årene, forteller viseadmiral Nils Andreas Stensønes, sjefen for E-tjenesten.

PST skriver at disse landene, gjennom spionasje og innbrudd i de digitale nettverkene, kan skaffe seg informasjon og kunnskaper som kan brukes i utvikling av våpensystemer og masseødeleggelsesvåpen. Dette fører til økt risiko for alvorlig ulykke, skriver PST.