Sørnett

ØVELSE: Evakuerer etter lekkasje av salpetersyre

Sivilforsvaret er på plass på ulykkestedet. Foto: Oskar Gårdsrud Paulsrud

Sivilforsvaret er på plass på ulykkestedet. Foto: Oskar Gårdsrud Paulsrud

ØVELSE: Sivilforsvaret er på plass etter at en kollisjon førte til at det lekker salpetersyre fra en lastebil. Politiet oppfordrer publikum til å holde seg inne og følge med på nyhetene.

Publisert:

 

OPPDATERT 13.45: Faren er over. Politiet melder på Twitter at de pakker sammen.

 

FV 418 v/ BROKELANDSHEIA: Klokken 10.49 ble det meldt om at det hadde begynt å lekke væske fra en lastebil etter en kollisjon med en minibuss ved E18 Brokelandsheia. Vår reporter på stedet fortalte at det lå en skadd kvinne med samme type væske fra lastebilen på seg og ropte på hjelp. Kvinnen ble senere fraktet bort med helikopter. Nødetatene var allerede i nærheten av stedet etter en kollisjon mellom to personbiler litt tidligere på dagen. Innsatsleder Yngve Stiansen forklarte at væsken det var snakk om var salpetersyre.  Seks personer skal være involvert i ulykken.

 

 

Sivilforsvaret er på plass

Ikke lenge etter kledde Brannvesenet seg opp i vernedrakter og begynte evakuering innen 50 meter på grunn av smittefare. Det ble raskt klart at situasjonen var såpass alvorlig at sivilforsvaret ble kalt inn rundt klokken 11.30. Klokken 11.52 er Sivilforsvaret på stedet og det er bekreftet at væsken som lekker fra bilen er salpetersyre. Evakueringsradiusen er senere utvidet til 200 meter. Brokelandsheia er et tettsted i Gjerstad kommune. Kommunen har 2473 innbyggere per dags dato.

 

[img148057_2LM]

 

Lukk dører og vinduer

- På grunn av fare for farlige gasser i forbindelse med lekkasjer etter ulykken må de som oppholder seg i området rundt Brokelandsheia lukke dører og vinduer og holde seg innendørs, sier stabssjef i Agder politidistrikt i en pressemelding fra politiet.
Publikum bes også om å følge med på nyhetene. Evakuert og Pårørende Senter er opprettet på Fiane Bedehus. Publikum som ønsker å komme i kontakt med Gjerstad kommune bes ringe 37119700.

 

[img148057_3LM]

 

Sterk, etsende syre

Salpetersyre er en sterk, etsende syre som hvis innåndet kan føre til katarr i bronkiene og etsing av lungeblærene, samt er etsende for fordøyelsesorganene. [faktaboks] Dersom en har fått det direkte på hud bør en spyle grundig med vann.

 

 

 

 

 

 

VIDEO: Reporter Oskar Gårdsrud Paulsrud har snakket med innsatsleder Yngve Stiansen (intervju rundt 4:00).