Sørnett

"Hovedprosjekt"Fikk beskjed om at de måtte gi opp proffdrømmen fordi de var jenter

Selv med gode ferdigheter, resultater og mye erfaring får jenter beskjed om at de ikke får muligheten til å bli e-sportproffer.

Publisert:

[youtube]https://youtu.be/kyoy0kX0ESA[/youtube]

De største e-sportspillene handler om lagarbeid, taktikk, kreativitet og reaksjon. Ingenting skal altså tilsi at jenter ikke kan bli like gode som gutter. Likevel er det ingen jenter i de europeiske toppseriene, og jenter får beskjed om at det ikke er verdt å satse på å bli best.

- Jeg følte jeg begynte å bli god, så jeg tok kontakt med noen av de store lagene for å høre om det var verdt å satse på å bli proff. Jeg fikk beskjed at siden jeg var jente kom de ikke til å ta meg inn selv om jeg var god nok, forteller League of Legends (LoL) streameren Amalie Marie “Proxyfoxy” Raisvåg (20).

Forklaringen hun fikk var at ledelsen var redd for at en jente skal kunne forstyrre miljøet i laget, og at det ikke er verdt å ta den risikoen.

- Det er jo litt kjedelig, men jeg kan forstå dem. De fleste som spiller League of Legends blir tatt opp når de er 17-18 år, og har vell nesten ikke sett en jente før. Da forstår jeg at de ikke vil ta den risikoen, sier Reisvåg.

Fikk samme forklaring

Kristine “Hon1” Hauge Thomassen har vunnet penger på turnering i Paris, og vært blant den beste prosenten i Europa i LoL flere år. Ved tre anledninger har hun fått beskjed om at hun ble vurdert til å være innbytter for lag i den europeiske toppserien, men ikke fikk plassen fordi hun var jente.

- De sa at det kunne være distraherende for guttene på laget. Jeg ville fått flere tusen i lønn i måneden om jeg var innbytter, så det er litt irriterende når jeg vet jeg er bedre enn de de har valgt som innbytter, sier 20-åringen og himler med øynene.

Hun synes det oppmuntrer til deling mellom kjønnene, og sier at jenter må spille på egne jentelag for å oppleve et profesjonelt miljø, som hun selv har gjort.

- Flere organisasjoner burde gi jenter sjansen, men jeg tviler på at det kommer til å skje. De kommer kanskje til å prøve å lage en egen toppserie for jenter, men jeg tror heller ikke det er løsningen, forteller hun.

Delte meninger

Reisvåg og den norske e-sportpersonligheten Benedichte Breistøl forstår grunnene til organisasjonene, men tror likevel det kommer til å bli bedre.

- Jeg forstår at de ikke vil risikere det dramaet med så unge mennesker. Jeg tror likevel det kommer til å endre seg, og at om noen år så tror jeg det er jenter som spiller i de øverste seriene i flere spill, sier hun.

Thomassen er derimot litt uenig, og tror ikke det ville blitt noen interne problemer. Hun sier også at hun ikke tror ting kommer til å endre seg.

- Det kan bli bedre, men gutter har en veldig stor fordel når det kommer til dataspill. Jeg tror nok ikke noen kommer til å være vågelige nok til å ta steget og sjansen på å ta en jente inn på laget, sier hun.

Ingen motsvar

Jentene sier at det nok er managerne og støtteapparatet som tar valget at de ikke vil ha jenter på laget, og ikke spillerne selv.

Ingen av de tre største E-sportorganisasjonene G2 Esports, H2K eller Fnatic har valgt å svare på Sørnetts henvendelser angående saken.

Se video om saken i vinduet øverst.

Les om Amalie Marie Reisvåg som har gjort nettop det her.

Les også om Benedichte Breistøl som e-sportpersonlighet her.

Les og se TV-sak om jenters avslag på proffdrømmene her.