Sørnett

Regjeringen vil gjøre vei i vellinga for mer brukthandel

Oddvar Moy er primus motor bak Mølla Brukthandel. Foto: Lars Staff

Oddvar Moy er primus motor bak Mølla Brukthandel. Foto: Lars Staff

Nå skal slusene sprenges for oppdemmet brukthandel. - Det er langt på overtid at utdaterte hindringer ryddes av veien hvis politikerne vil ha mindre bruk- og kast, sier brukthandler Oddvar Moy.

Publisert:

Oddvar Moy driver Kristiansands største bruktbutikk, Mølla Bruktmarked. Dette er et eldorado av kuriositeter hvor det ligger tre etasjer med alt fra gamle LP-plater til alskens klær og møbler. Her kommer varene i bråtevis, men brukthandelsloven gjør veien til butikkhylla unødvendig kronglete. Moy mener det er på høy tid at loven blir endret til et mer lettvint regelverk.

- Sånn som det er nå, så må alle som ønsker å drive med brukthandel søke om tillatelse fra politiet. Deretter skal alle varene protokollføres, denne prosessen blir et krevende tidssluk når du ofte får inn hundrevis av varer. I tillegg må alt oppbevares i 14 dager før salg. Kort sagt er loven svært dårlig tilrettelagt for ærlige mennesker som har lyst til å selge noe brukt.

[img242247_2LF]

Byråkratisk bremsekloss

Nå er regjeringen i gang med å endre loven som lenge har vært en hemsko for de som ønsker en grønnere handel. Et nytt regelverk er lovet å komme på plass i løpet av 2023, dette vil gjøre gjenbruk lettere for både selger og forbruker.

Hensikten med den gamle loven var å gjøre det lettere for politiet å spore opp tyvgods og unngå uønsket virksomhet. Moy mener derimot at lovverket er utdatert og blir en fartsbrems for de som vil bidra til mer gjenbruk.

- Jeg har forståelse for at politiet vil forebygge heleri, men dette er ikke noe problem i vår bransje, hvor det omsettes varer med lav salgsverdi. Nå har vi også såpass avansert kassasystem at det blir unødvendig med manuell protokollføring. Så jeg er veldig glad for at regjeringen endelig skroter loven, det burde blitt gjort for lenge siden.

Lover og moms blir et brysomt handikapp

[img242247_3LM]

Jessica Romberg driver vintage klesmerket Grandmas Wardrobe som er en del av butikksamarbeidet Designkollektivet. Hun opplever den samme problematikken med et tungvint lovverk som fører til mye ekstraarbeid.

- Jeg synes det er et stort paradoks at det er enklere å selge nytt enn det er å selge brukt. Skal det bli en bærekraftig omstilling så må det tilrettelegges bedre for oss som bidrar til arbeidsplasser i en sirkulær økonomi.

Romberg mener at å fjerne momsen på bruktsalg ville forlenget levetiden på varene og gjort det mer økonomisk rasjonelt å tenke gjenbruk fremfor å kjøpe nytt.

- Jeg synes det blir kunstig når du betaler 25 prosent moms for en ny genser, også må du betale moms på nytt når du skal omsette det brukt, det blir altså dobbelt moms på samme genseren. Hadde vi fått momsfritak så ville dette virkelig ha kickstartet markedet for brukthandel. Det ville blitt lettere for oss og billigere for kunden, sier Romberg

[img242247_4LF]

Ifølge anerkjente Circularity Gap Report Norway er kun 2,4 prosent av norsk økonomi sirkulært. Over 97% av ressursene kommer altså aldri tilbake i jordens kretsløp. Dette er forsvinnende lite hvis vi skal inn i sirkulæralderen og være et foregangsland i det grønne skiftet, som er en uttalt ambisjon fra regjeringen. Ifølge rapporten kan vi øke sirkulariteten til oppimot 50 prosent. Et konkret tiltak på veien dit kan nettopp være Romberg sitt ønske om momsfritak for brukthandel.

Ønsker tiltak som gjør det enkelt for forbrukerne 

Klimaalliansen er en av flere organisasjoner som arbeider for omstillingen til et grønnere forbruk. De har flere ganger banket på døren til politikerne og er nå glad for at regjeringen endelig signaliserer endringer i riktig retning.

- Det vi opplever er at når ting blir svært komplisert så velger mange ofte den enkle løsningen med å kaste det. Gjenstander som fortsatt er fullt brukbare, men som blir innviklet å omsette ender dessverre opp på søppelfyllinga. Så skal du tilrettelegge for mer brukthandel er det viktig at slike beskrankninger som brukthandel er et eksempel på blir fjernet, sier daglig leder ved Klimaalliansen, Arne Otto Iversen.

[img242247_5RM]

Iversen håper politikerne viser handlekraft og omformulerer svevende begrep som sirkulærøkonomi og bærekraft til konkrete tiltak som monner.

- Vi som er opptatt av klima begynner å bli lei av de flotte formuleringene og festtalene. Skal ting virkelig skje så må du ned på bakkeplan og gjøre det enklere for forbrukere. Hvis veien for gjenbruk blir en bratt motbakke så får du bare med deg en liten kjerne av oss mørkegrønne som er villige til å ofre noe. Så for å få vind seilene må vi gå fra preik til praksis.

- Kristiansand skal bli Norges grønneste butikksenter

Klimaalliansen skal være med å bidra under Reperatøruka i Kristiansand som går av stabelen i dag. Iversen håper ukens arrangementer kan bidra til at folk oppdager mulighetene for gjenbruk og blir mer bevist på valgene vi gjør som forbruker.

- Det finnes ingen quick fix på hvordan Norge skal gå fra å være et sløsesamfunn til å bli et gjenbrukssamfunn, men vi må prøve å finne lokale løsninger. Her synes jeg Kvadraturforeningen som er initiativtakeren bak Reperatøruka har satt seg ambisiøse målsetninger. De har sagt at Kristiansand skal bli det grønneste butikksenteret i Norge og da vil reparatørene spille en nøkkelrolle.

- Det er mange som ikke er klar over at de finnes i byen og er beviste på at mye kan fikses istedenfor å kjøpes nytt. Så tanken med denne uka er å heie fram reparatørene som er våre superhelter, sier Iversen