Sørnett

Rusrehabilitering: - Alle får det til hvis de vil

Jegersberg Gård er et rus rehabiliteringsenter i landlige og rolige omgivelser. Foto: Malene Nilsen

Jegersberg Gård er et rus rehabiliteringsenter i landlige og rolige omgivelser. Foto: Malene Nilsen

Reisen ut av rus byr på mange utfordringer, en av de som har funnet veien gjennom det er Karoline Rimestad Faldstad. Tiltak som Jegersberg gård har vært en hjelpende hånd tilbake til det normale liv, og det finnes flere lignende tilbud i Kristiansand.

Publisert:

Frode Nordhelle, enhetsleder på Avdeling for rus- og avhengighets behandling, tror det kan være mange grunner til at noen begynner med rusmidler. Rus kan gi opplevelser, lykkefølelse, og det er sosialt. For noen kan rus også dempe vonde opplevelser og følelser.

- Det er ikke noe entydig svar på hva som skjer når en person vil slutte med rus, men hvis du skal ta grov risset kan det føre til psykiske plager, kroppslige plager og sosiale følger, sier Nordhelle

[img235158_2LM]

Positive goder ved å slutte

Nordhelle nevner mange grunner til å bli rusfri: man lever lenger på gruppenivå, får bedre økonomi, får færre følgeskader, muligheter for å rette opp i de skadene du måtte ha fått, og du vil få færre sosiale følger.

- Det å bli rusfri er en stor livsendring som ikke egentlig så mange klarer. Men vi har stadig solskinnshistorier hvor folk kommer seg videre i livet uten bruk av rusmidler eller med kontroll på bruken, avslutter Nordhelle.

 

 

Karoline Rimestad Falstad, som nå er mentor på Jegersberg gård, begynte med rusmidler i ung alder, men har i dag vært rusfri i syv år.

Hør hennes historie:

[url=
Jegersberg gård var et tilbud som hjalp Karoline gjennom en vanskelig tid. Gården er et rusrehabilitering senter og et kompetansesenter, som er drevet av Kristiansand kommune i et samarbeid med Vennesla- og Lillesand kommune.

- Gården er basert på en modell som kommer fra Italia med vekt på fire elementer: tid, fellesskap, mentor og kvalifisering, sier Karoline Rimestad Falstad, mentor og inntaks- og informasjonsansvarlig på Jegersberg gård.

Helt rus og medikament fritt sted

- Alle som flytter inn her er veldig motiverte for å gjøre endringer i livet sitt, sier Faldstad.

Hun forteller videre at de jobber fra første dag når de kommer til gården, og at de har fem forskjellige arbeidslag som for eksempel arbeid i stallen og drift av egen kafè.

Det er 16 personer som bor på gården nå, og de kan egentlig bo der så lenge de vil, men i utgangspunktet er det tre år.

Hun avslutter med å fortelle at beboerne kan benytte fritiden som de selv ønsker, og at det er flere som benytter seg av turområdene, og hestene på området. Det er veldig individuelt hva folk vil, men det er mange muligheter.

[img235158_3LF]

Jobber målrettet mot arbeid

Kirkens Bymisjon er tiltaks arrangør for NAV når det kommer til Kunstrommet og Kvinneverkstedet, som er en arbeidstreningsarena for menn og kvinner i rusrehabilitering.

[img235158_4RM]

Siren Andersen, leder av kunstrommet, forteller at tilbudet kom når Kirkens Bymisjon startet i Kristiansand, men at det var først når NAV kom på banen at tilbudet ble mer rettet mot arbeid i en eller annen form.

- På Kunstrommet har det vært mange menn, i en liten periode var det bare menn, sier Andersen.

Behov for eget sted for kvinner

- Etter noen år innførte vi Kvinneverkstedet, mange har opplevelser som kanskje er lettere å dele i en liten gruppe med bare damer, og blir tryggere i det, sier Mette Johansen leder av Kvinneverkstedet.

På det meste har de vært 6-7 personer på verkstedet. Deltagerne skal følges opp med blant annet samtaler, møter og få hjelp til å ta kontakt med arbeidsgivere for å få de ut i jobb, forteller Johansen.

Verkstedet samles tre dager i uka, hvor de lager noen faste produkter, som blir solgt via nettsiden til Kirkens Bymisjon, noe flere av deltagerne syns er gøy. De varierer med nye prosjekter som for eksempel skulpturer, og har fått besøk av eksterne kunstnere, som Roald Andersen og Siri Årdal.

Bra grunnlag for veien videre

- Når de har vært her noen år har de kommet så langt at de føler at de er klare for å slutte, og det er akkurat det som er meningen at de skal komme så langt, sier Andersen.

En av kursdeltagerne, som ønsker å være anonym, forteller at det er godt å ha noe å gå til. Hun syns det er sosialt og lærerikt, og er veldig glad i variasjonen kunst gir henne. Hun har lært mye blant annet å lage porselens hjerter og har strikket sin første genser til dattera hennes. Det å få rutiner, og få en fin overgang til å komme seg et skritt nærmere skole eller jobb er veldig viktig.

[gallery type="slideshow" size="large" ids="236415,236413,236411,236412"]

 

Felleskap og mestring

Gatelaget til IK Start er et lavterskeltilbud for mennesker med utfordringer knyttet til rus- og psykiske vansker. Hvor målet er at det skal fremme et rusfritt, inkluderende og meningsfylt liv for deltagerne.

[img235158_5LM]

Hver onsdag og fredag samles en gjeng på Sparebanken Sør Arena, for fotballtrening og en felles lunsj etterpå.

Tilbudet ble startet i 2015, og har økt i omfang etterhvert som årene har gått. Både Kristiansand kommune og NAV ble med på laget etterhvert.

- Det er ingen krav om fotballferdigheter fra før, og vi vil legge til rette for at det skal være et inkluderende tilbud, sier Espen Børufsen, trener for gatelaget.

Børufsen tror at fotball kan brukes til mye mer enn det regnt sportslige. Fotballen blir en fast møteplass, så de kan treffe nye mennesker med lignende bakgrunn og ha en felles interesse som de kan få glede av sammen.

[img235158_6LF]