Sørnett

Sivilforsvaret er i gang med øvelse

Lederne Yvonne og Esben diskuterer hvordan de skal gjennomføre oppdraget.
 Foto: Josefine Mikalsen Øien

Lederne Yvonne og Esben diskuterer hvordan de skal gjennomføre oppdraget. Foto: Josefine Mikalsen Øien

Ny evakueringsøvelse på Grim for sivilforsvaret. Det er mange grunner til holde slike øvelser. Det er viktig å være forberedt på ulike katastrofer, som for eksempel: brann, skred, flom og evakueringer.

Publisert:

Kart over området sivilforsvaret skal holde evakueringsøvelsen
 Foto: Tuva Hermine Matthiesen

Kart over området sivilforsvaret skal holde evakueringsøvelsen Foto: Tuva Hermine Matthiesen


- Jeg føler jeg er med på å gjøre en god å viktig jobb for samfunnet. Det blir jo brann, så det er jo veldig viktig å øve på. Det er fortsatt en utfordring å finne en måte å løse oppdraget best mulig, og løse det så knirkefritt som mulig. Men alt i alt er det en fin jobb, sier Esben Røisland, personalleder.
Yvonne Willumsen, avdelingsleder og Esben Røisland, nestleder
 Foto: Tuva Hermine Matthiesen

Yvonne Willumsen, avdelingsleder og Esben Røisland, nestleder Foto: Tuva Hermine Matthiesen

Sivilforsvaret holder forskjellige øvelser regelmessig. Sivilforsvaret går gjennom mange ulike oppdrag. De har jevnlig øvelser på blant annet flom, skred, brann og ulike typer evakueringer.

Hvordan blir en slik øvelse uført?
- Denne øvelsen går ut på å evakuere boligområder. De skal informere beboere, og stille spørsmål. De skal gjøre klart at det er en øvelse. Meningen med øvelsen er å se hvor lang tid det tar å evakuere, forteller Dan Danielsen, fast ansatt og ansvarlig i sivilforsvaret.

Dan Danielsen, fast ansatt og ansvarlig i sivilforsvaret
 Foto: Tuva Hermine Matthiesen

Dan Danielsen, fast ansatt og ansvarlig i sivilforsvaret Foto: Tuva Hermine Matthiesen

En avdeling i sivilforsvaret består av en leder og en nestleder, som får tildelt et oppdrag de skal løse sammen. Etterpå brifer de oppdraget videre til mannskapet. Når øvelsen pågår er det en som har som jobb å følge med på oppdraget gjerne lederen, så er mannskapet ute fysisk på oppdraget.

- Denne øvelsen er bare en avdeling ca. 20 stk. Avdelingen heter Fredsinnsatsgruppe eller avdeling fra Kristiansand, sier Dan Danielsen.

Hva kan borgerne forvente?
- Mennesker i nærheten kan forvente å se uniformert personell søke ut hus for å dele ut informasjon, og prøver å få kontroll på hvilke områder som er informert og ikke. Personelle vil også spørre om hvor lang tid borgerne tror det vil ta for dem å evakuere. Det viktigste er å finne ut av hvor lang tid det vil ta for et slikt området å evakuere, forteller Dan Danielsen.

Er dette en viktig jobb?
- Jeg føler jeg er til hjelp og at jeg gjør en viktig jobb, sier Yvonne Willumsen, avdelingsleder for avdelingen fra Kristiansand.

Heftig diskusjon om hvordan oppdraget skal gjennomføres
 Foto: Josefine Mikalsen Øien

Heftig diskusjon om hvordan oppdraget skal gjennomføres Foto: Josefine Mikalsen Øien