Sørnett

Slik dekkes Kosovo i norske medier

KOSOVO I NORSKE MEDIER: Slik fremstilles noen av sakene vi har funnet. FOTO: Faksimile fra Aftenposten, Verdens Gang og Dagbladet

KOSOVO I NORSKE MEDIER: Slik fremstilles noen av sakene vi har funnet. FOTO: Faksimile fra Aftenposten, Verdens Gang og Dagbladet

Mye fotballrelatert, men også noe innen- og utenriksnyheter.

Publisert:

Vi har tatt for oss artikler hvor Kosovo er nevnt i tre av Norges største aviser, Aftenposten, Verdens Gang og Dagbladet, fra oktober 2017 til oktober 2018. Vi har brukt søkemotoren i nyhetsarkivet til medieselskapet Retriever.

Våre funn viser at det skrives relativt lite om Kosovo i norske medier. De aller, aller fleste artiklene er relatert til fotball, da flere norske fotballspillere som opprinnelig kommer fra Kosovo gjør det stort i sporten. De mest omtalte er Herolind Shala og Valon Berisha, som begge spiller i tippeligaen. De resterende artiklene som stikker seg ut fra fotballstøyet, er imidlertid verdt å bemerke seg.

Aftenposten
Det siste året har Aftenposten publisert til sammen 114 artikler hvor Kosovo er nevnt, 77 på nett og 37 i papirutgaven. De fleste handler om norske fotballspillere med kosovoalbanske røtter. Vi har likevel funnet noen unntak.

En av artiklene tar for seg et såkalt fredsinitiativ mellom Kosovo og Serbia, hvor de to landene blir beskrevet som erkefiender, jamfør deres lange konflikt som resulterte i Kosovokrigen i 1999. Fredsinitiativet handler om å bytte landområder mellom de to landene. Den serbiske byen Presevo er etnisk albanskdominert, mens deler av den albanske byen Mitrovica serbiskdominert. Det er disse to byene det er snakk om. Aftenpostens Europa-korrespondent, Eirin Hurum, har skrevet artikkelen og uttrykker bekymring for at fredsinitiativet vil virke mot sin hensikt blant befolkningen og åpne gamle sår.

En annen artikkel tar for seg lokalpolitiker Dinore Cakaj fra Nordstrand, opprinnelig fra Kosovo, som snakker om tabubelagte temaer, som bruk av hijab, kriminalitet, vold, ekstremismerekruttering og negativ sosial kontroll.

Det er også skrevet flere artikler om drapet på den kosovoserbiske politikeren Oliver Ivanovic, som ble skutt foran partihovedkvarteret i Mitrovica.

Andre artikler viser til at Kosovo ligger langt nede på listen over verdens mest verdifulle pass, og at Kosovo er blant landene som går mest ned i folketall.

Noe oppsiktsvekkende er det at det kun er blitt publisert en kort notis om Kosovos feiring av ti års uavhengighet.

Verdens Gang
VG har det siste året publisert 89 artikler hvor Kosovo er nevnt. 33 artikler i avisens papirutgave og 56 artikler på VG Nett. I likhet med Aftenposten dreier mye seg om fotball, men også her finner vi noe innen- og utenriksnyheter av interesse.

I en artikkel blir Serbias lange og vonde strid med Kosovo omtalt som et problem som må løses før Serbia kan bli tatt inn som medlemsland i EU.

Vi får også lese om en kosovoalbaner som i 2003 ble dømt til 10 års fengsel for grov narkotikakriminalitet, men som la på rømmen før soning. Han ble i år omsider tatt i Albania og utlevert til Norge.

VG har i tillegg publisert et lengre portrettintervju med den norske feltpresten Paul Andreas Haug om hans erfaringer som bevæpnet prest i blant annet Kosovokrigen.

Ellers finner vi mindre saker og notiser om at det innføres flere flyavganger direkte fra Oslo til Pristina, en minneseremoni for de 400 kosovoalbanske sivilistene som døde i Meje-massakren i 1999, samt en stor demonstrasjon mot byttet av landområdene mellom Kosovo og Serbia.

Dagbladet
Vi finner til sammen 68 artikler publisert av Dagbladet, hvorav 25 av dem er i papirutgaven og 43 er på nett. Også her er det meste relatert til fotball, men blant disse er et par av dem interessante.

En fotballkamp mellom to norske G16-lag, Fagernes og Gran, eskalerte da fedre fra hvert lag kom i basketak. Den ene var opprinnelig fra Kosovo, den andre fra Serbia.

I fotball-VM oppsto det konflikt på grunn av historien mellom de to Balkan-landene. En kosovoalbaner spilte på landslaget til Sveits, men hadde fotballsko hvor både det sveitsiske og det kosovoalbanske flagget var avbildet. Sveits var i samme gruppespill som Serbia, som ikke anerkjenner Kosovo som en selvstendig stat. Det skapte reaksjoner hos det serbiske landslaget.

Også i håndballen ble det rabalder. En håndballkamp mellom U20-lagene til Kosovo og Serbia ble avlyst av Serbias innenriksminister på grunn av sikkerhetsmessige årsaker, like etter at flere demonstranter møtte opp utenfor arenaen med både bluss og flagg.

Videre får vi lese om at den kriminelle gjengen "Young Bloods" i hovedsak er ledet av personer med albansk og kosovoalbansk bakgrunn, en dramatisk vending under et møte i Kosovos nasjonalforsamling hvor flere representanter heiv tåregass mot hverandre, samt at Serbia nektet å produsere strøm til Kosovo etter at sistnevnte ikke klarte å generere nok strøm til sitt felles strømnett.

 

Vi har reist til Kosovo for å undersøke hvordan det står til med landets mediesituasjon og pressefrihet i dag. Les resten av vår reportasjeserie her:


  1. Kosovos tuburlente historie

  2. Slik dekkes Kosovo i norske medier

  3. Tidligere utenrikskorrespondent: – Vi ble nok fanget i et propagandaapparat

  4. Fotograferer norske soldaters liv og virke

  5. Norsk militærpoliti beskyttet både albanere og serbere

  6. Forsvarstopp fikk sterke tillitsforhold til norske journalister under Kosovokrigen

  7. – Kosovo trenger medienes vakthundrolle

  8. – Landets uavhengighet bør gjenspeiles i mediene

  9. Kosovoalbansk journalist: – Ønsker et profesjonelt, fritt og uavhengig media

  10. Mitrovica - en splittet by

  11. Bildeserie fra Kosovo