Sørnett

Slik skal innbyggerne i Kristiansand feire 17. mai

Thea Aasbø. Foto: Fredrik Bjørklund

Thea Aasbø. Foto: Fredrik Bjørklund

Norges største bursdagsfeiring går av stabelen mandag. Alle er invitert, men hvordan feirer man nasjonaldagen under Covid-19?

Publisert:

Bunadssølvet skal pusses, skjorten skal strykes, og er det fremdeles ketchupflekker på dressen fra fjorårets feiring er det på høy tid å få det fjernet. I tradisjon tro er det pølser, is, korps og sang som står på tapeten for de fleste av oss, men i år som i fjor blir ikke 17. mai feiret uten enkelte begrensninger.

På Mester Grønn møter vi Thea Aasbø.

- Planene mine for årets feiring er å samle jentene til en hyggelig champagnefrokost. Vi er en fast gjeng som pleier å feire sammen, men i år utgår guttene. Må huske litt på Corona restriksjonene, smiler hun.

På spørsmål om hva som står på menyen er det tapas, og pavlova. Det er ingen ordentlig 17. mai uten.

- Vest Agder bunaden må på, og det kommer ei venninne som alltid printer ut og tar med seg sangtekster som vi må synge. Ikke noe egenkomponert, men de klassiske 17. mai sangene.

[img221726_2LM]

Frida Tingstad som arbeider på Match skal på samme sammenkomst som Thea.

- Det er riktig at jeg står for sangheftene, smiler hun. Obligatorisk at de mest kjente 17. mai sangene må synges, blir ingen feiring uten. Noe det blir feiring uten er guttene, de utgår som sagt for å holde restriksjonene. Klærne for dagen er beltestakk, en bunad fra Telemark.

Maten er allerede nøye utvalgt sammen med de andre venninnene.

- Tapas er det greieste. Hvis alle tar med seg litt blir det enklere for alle. Da slipper én å stå med hendene fulle kvelden før.

 

Thomas Egenes håper på å få sett datteren spille i korps, men frykter for at det ikke lar seg gjennomføre.

[img221726_3RM]

- Vanligvis pleier vi å se både barnetog og borgertog, men i år er håpet snevret inn til å få sett datteren min spille i korps. Fremdeles litt usikkert om det lar seg gjøre, men vi får håpe!

Dagen skal tilbringes sammen med venner og familie, det er en tradisjon. På menyen står det grillmat og pavlova.

- Håper været holder seg slik at feiringen blir så fin som mulig, smiler han.

 

[img221726_4LS]

Ikke alle skal feire 17. mai i Norge i år. Line Bjørklund har planene klare for en flott feiring i Danmark.

- Det kommer nok til å bli koselig. Feiringen hjemme i Norge blir ikke akkurat stor i år, så jeg føler ikke at jeg går glipp av så mye. Planen er å feire 17. mai sammen med de andre norske studentene i klassen.

Bord på restaurant er bestilt og på nettsidene lover restauranten et storslått 17. mai arrangement.

- Det er ANSA, (Association of Norwegian Students Abroad) som order det meste for studentene. Her er alle velkomne. Vanligvis pleier studenter som ønsker å oppleve Norges nasjonaldag å få muligheten til å være med, men i år blir det kuttet litt ned på antall deltagere grunnet Coronasituasjonen. I år dropper jeg også bunaden. Den blir igjen hjemme.

 

Noen med litt andre planer enn det klassiske toget er Annikken. Hun har nemlig planer om å kjøre båttog.

- Vi har aldri gjort dette før, men det kan bli spennende! Jeg kom over ideen på Facebook, og da var det egentlig bare å hive seg rundt og melde seg på. Båten må pyntes med norske flagg og maten må lages i forveien.

Vanligvis pleier Annikken å se på barnetoget, men i år utgår disse planene.

- Barnetoget pleier jo å være det koseligste med hele 17. mai, men i år som i fjor blir ikke dette noe av. Vi får håpe på godt vær og rolig sjø istedenfor. Det er godt mulig vi tar med oss noen blåskjell ut i båten og kanskje litt prosecco. Men proseccoen åpnes ikke hvis det er barn tilstede, smiler hun.