Sørnett

Strømmetjenester tar over for kinoer?

Kinodirektør for Sandnes og Stavanger Håvard Erga har tror på en opptur i slutten av 2021. FOTO: privat

Kinodirektør for Sandnes og Stavanger Håvard Erga har tror på en opptur i slutten av 2021. FOTO: privat

- Vi prøver å få seerne tilbake, de har sittet hjemme i et år og sett på tv-serier sier Håvard Erga kinodirektør Odeon Kino i Sandnes og Stavanger. Odeon i Sandnes og Stavanger har mistet hele 56% og 53,6% i 2020 av besøkende.

Publisert:

- Kinopublikumet har lagt til seg andre vaner, forteller en fortvilet Erga.

Erga mener at kinopublikumet har lagt til seg andre vaner. De har begynt å velge Netflix over å ta seg en tur på kino. Erga mener at de nye strømmetjenester som kom i løpet av det siste året har noe av skylden for dette

- Det har kommet nye strømmetjenester underveis, vi har fått Disney+ og nå kommer HBO max. Det har kommet nye tilbud, så det er rett og slett vanene til folk, sier Erga.

Henrik Oaland Welde som er glad i kino forteller også at det er noe som han har kjent på under pandemien

- Jeg har begynt å streame mer, jeg tror at streaming har blitt en mer relevant og en alternativ måte å få med seg nye filmer på, forteller Welde til Sørnett.

 

Stor nedgang på kinobesøkende

I Sandnes gikk det ned med 56% og i Stavanger sank kinobesøkende med 53,6%. Dette skyldes at koronapandemien stengte kinoene 12. mars i fjor. I 2021 håper kinodirektøren at tallene kan begynne å nærme seg de samme som i 2019. Han har troen på at de store filmene som kommer i 2021 kan hjelpe.

- Jeg håper at fra oktober når vi får James Bond ligge vi på rundt 70-75% ut året, av det vi hadde i 2019.

[faktaboks]

[img225425_2LM]

Storfilmene kommer
I 2021 ønsker Erga at de skal komme opp mot 75% av de tallene de hadde i 2019. Han har stor tro på at de store filmene som kommer kan hjelpe til å nå dette.

- Nå kommer James Bond og Nordsjøen, nå kommer de store filmene på skjermen.

Så det er noen store premierer å se frem til?

Ja de står i kø nå fremover, de gjør det, forteller Erga

Welde gleder seg også til noen av storfilmene som kommer i 2021, han ser frem til å komme seg tilbake på kino.

- Jeg gleder meg til å se den nye Spideman filmen som kommer i desember, forteller en engasjert Welde

Dårlig timing på oppussingsprosjekt

Odeon kino i Sandnes bestemte seg for å pusse opp i 2019, som skulle gjennomføres i 2020 og ferdigstilles april 2020.

- Vi skulle bli ferdige med oppussingen slik at vi var klar til James Bond filmen, men da var kinoene nedstengt og vi fikk ikke vise frem de nye salene.

[img225425_3LM]

Selv om kinoene var stengt tok de noe forefallende arbeid med rydding, men det tok kun 14 dager før alle ansatte ble permittert til starten av mai. Men det ble fremdeles lave besøkstall for kinoen grunnet pandemien. I 2020 hadde Odeon kino i Sandnes og Stavanger en ekstrem nedgang på antall kinobesøk,

- I en vanlig mai måned tar vi inn cirka 40 tusen besøkende, men i mai 2020 tok vi kun inn  5 tusen besøkende, forteller Erga.

Hadde ingen filmer å vise

Det ble umulig for kinoen å vise nye filmer i pandemien ettersom at USA ble stengt ned, dermed kom det ingen premierer fra utlandet.  Dermed endte kinoene opp med å sende filmer som hadde blitt vist på kino tidligere som Askeladden, som kom ut i 2019.

- Alle store premierer ble utsatt intill videre og det blir vi rammet av, vi er helt avhengige av det, forteller Erga

Ble stengt i to perioder

12. mars 2020 stengte kinoene ned og dette skulle vare en stund. 5. mai 2020 fikk kinoen åpne igjen med masse restriksjoner og dermed forble besøkstallene lave etter gjenåpningen. 16.april 2021 stengte hele Nord-Jæren ned kinoen etter en lokal nedstengning.