Sørnett

Tilbud om ulønnet praksis provoserer

UiA. Bilde: UiA/Lisa Mari Bynes

UiA. Bilde: UiA/Lisa Mari Bynes

Da skoler i Agder ville gi studenter lønnede vikarstillinger, nektet ledelsen ved UiA. De ville heller at studentene skulle ha utvidet ulønnet praksis. 

Publisert:

 

Skolene i Agder har i lengre tid hatt problemer med bemanning på grunn av høyt sykefravær blant lærerne. Som et tiltak mot dette kontaktet noen av skolene avdelingen for lærerutdanning på UiA med en forespørsel om studentene kunne ta på seg vakter som vikarer.

Dette ønsket ikke avdelingen for lærerutdanning. I et tilsvar i studentavisa Unikum forklarte dekan for lærerutdanningen på UiA, Hilde Inntjore, grunnlaget for avgjørelsen "...vi ikke ønsker å blande sammen rollene til studentene hvor de som betalte vikarer både blir studenter i praksis og kolleger til skolens lærere. Dette gjør en uhildet vurdering av studentene vanskelig."

Etter å ha avvist forespørslene om vikariat skal avdelingen for lærerutdanning ha fortsatt dialogen med skolene. Under et møte mellom avdelingen for lærerutdanning, praksiskoordinatorer, og plasstillitsvalgte studenter ble det enighet om å tilby elevene utvidet ulønnet praksis.

Plasstillitsvalgte skal ha understreket at det var viktig at studentene ikke ble utsatt for press.

Allikevel skal studentene ha reagert sterkt da retningslinjene for utvidet praksis ble publisert. Flere av dem tok kontakt med Utdanningsforbundet. Utdanningsforbundet tok da kontakt med UiA og arrangerte et møte. Kort tid etter møtet ble retningslinjene fjernet.

Leder for Utdanningsforbundet i Agder, Ottar Stordal, sier de reagerte fordi UiA ikke tillot studentene å ta lønnede vikartimer i praksisperioden, slik at de kunne avhjelpe i en svært krevende situasjon da det var mye fravær knyttet til covid.
Men de kunne ta timer uten å få lønn.

[img231062_2RS]

- Når det ikke er veileder der, er det ikke å anse som praksis, sier han til Sørnett.

Han sier at de etter henvendelser fra flere studenter fikk til et møte med UiA.

- Det var en hyggelig samtale, det altså, men det var enighet om at ikke

I kommentaren skrev dekan for lærerutdanningene også at de hadde fokus på at studentene ikke skulle bli utsatt for press.

Debattredaktør i Unikum, Johan Pedersen Betsi, mener allikevel retningslinjene kunne føre til at studentene opplevde et press.

- Studentene kan føle at det er en slags forpliktelse, at dette er noe de "burde" gjøre.

Betsi sier også at ledelsen var for rask til å avgjøre at studentene ikke kunne jobbe.

- Tilbudet om mer arbeid er bra. En del av problemet er at skolene trenger hjelp, og den får de ikke nå.

Sørnett har vært i kontakt med Inntjore på mail, hun sier at UiAs kommentar til saken er uttrykt i Unikum, og at de ikke ønsker å kommentere saken videre.