Sørnett

Undersøkende journalistikk (gruppe 2) - "Søppel forhindrer vedlikehold"

Utdrag fra et møtereferat mellom Kristiansand kommune og fotballklubbene 8. desember 2014.

Utdrag fra et møtereferat mellom Kristiansand kommune og fotballklubbene 8. desember 2014.

Idrettsetaten i Kristiansand har sett seg lei av å benytte arbeidsdagene til å rydde idrettsanleggene. Daglig må etaten bruke tid og ressurser på søppel i stedet for å opprettholde kvaliteten på banene.

Publisert:

 

,Bli med idrettssjefen i Kristiansand kommune, Terje Abrahamsen, på en søppelrunde:

I de fleste kommuner er det idrettsklubbene selv som eier og drifter kunstgressbaner og idrettsanlegg. I Kristiansand er det kommunen som eier og står for vedlikeholdet av anleggene. Idrettssjef i Kristiansand kommune, Terje Abrahamsen, er oppgitt.

- Dette med søppel har vi tatt opp så mange ganger. Vår verdifulle arbeidstid går tapt på grunn av problemet. Våre ansatte er her for å fikse på bygg og anlegg, men ender i stedet opp med å bruke mye av tiden på helt unødvendig søppelplukking. Særlig kunstgressbanene ville blitt bedre vedlikeholdt, dersom fotballspillerne gjorde enkle ting som å putte søppel i søppeldunkene. Da ville ikke banene vært like harde som de er i dag.

Les også:

Dårlig vedlikehold øker risikoen for idrettsskader.

Vindbjart FK best i sør.

Fotballklubbene tar selvkritikk

Fotballtape, gjenglemte treningsklær, vannflasker og bananskall var bare noe av det som lå igjen på banene utenfor brukstid da vi besøkte ulike idrettsanlegg rundt omkring i kommunen. Daglig leder i Gimletroll, Jan Egil Jøssang, forstår godt kritikken fra idrettsetaten.

[img135551_2RM]

- Det er nok et poeng at det ligger igjen rot på banene. Vi har selv lagt merke til dette på vårt anlegg. Noen ganger er det litt pinlig. Vi har satt i gang ordensuker, hvor lagene får ansvar for å rydde opp. Av og til ender det opp med at vi som sitter her på huset selv må rydde opp. Vi er rett og slett for dårlig.

Dersom Gimletroll hadde eid og driftet banen selv, tror Jøssang klubben ville hatt et annet eierforhold til den. Han tror laget hadde følt et ekstra ansvar for at det ser ryddig ut.

Daglig leder i Randesund, Øystein Konradsen, trodde Randesund var et av de bedre lagene til å rydde etter seg. Han ble overrasket da klubben ble trukket fram som en de dårligste. Konradsen viser forståelse for kritikken fra idrettsetaten.- Hvis det stemmer at vi er et av de dårligste lagene, må vi skjerpe oss. Jeg er helt enig i at det er totalt unødvendig at kommunen skal bruke tiden på dette. Vi informerer både trenere og ledere om at de må ta vare på plassene sine.

- Med tårer i øynene

Abrahamsen syntes det er leit at majoriteten av tiden deres ikke går til å opprettholde god kvalitet på de mange idrettsanleggene. Både Donn og Vigør har fått nye kunstgressbaner lagt under den foregående fotballsesongen.

[img135551_3RM]

- Banene blir harde dersom de ikke blir dyprenset. Dersom dette ikke skjer regelmessig, klarer vi ikke å få løftet opp gresset igjen. Vi har skiftet tre baner denne sesongen. Banene hadde noen skader som ble reparert av våre folk, men de kunne fint blitt liggende i ti år til. Derfor skiftet vi banene med tårer i øynene.

Han mener fotballspillere som tidligere har spilt på myke baner raskt blir misfornøyd dersom banekvaliteten ikke er lik den de er vant til.

- Dette har litt å gjøre med at fotballspillere er veldig bortskjemte, og da særlig i Kristiansand.

Organisert annerledes

Daglig leder i kunstgress-service AS, Asbjørn Sollie, mener kvaliteten på kunstgressbanene i Kristiansand er varierende.- Det er litt opp og ned. Det er en del fine anlegg, men vedlikeholdet kunne absolutt vært bedre. De kunne nok ha utnyttet ressursene bedre.

[img135551_4RM]

Hadde de hatt et team som kjørte rundt kontinuerlig for å renske baner, så hadde de fått gjort veldig mye. Det er noe litt kommunalt over dette, og en privat bedrift ville helt sikkert gjort det annerledes.

- Det er ikke driftsmidlene per anlegg det går på. Vi er ikke mange menneskene som jobber på hver enkelt bane. Det blir et problem når vi må bruke flere timer på å rydde søppel, i stede for å dyprense og slodde dem.

- Har et "lønnlig håp"

Terje Abrahamsen, håper nå på bedring rundt problemet.

- Våre initiativ i forbindelse med å få klubbene til å rydde har ikke vært effektive. Nå når noen konfronterer idretten med at dette faktisk er et stort problem, vil jeg anta og håpe at det har en større effekt. Allikevel kan jeg ikke si at jeg tror det kommer til å bedre seg, men jeg har et "lønnelig håp".

Blir det ikke bedring nå, vurderer idrettsetaten å pålegge klubbene ansvar for rydding av eget anlegg.

Her kan du se litt av slitasjen og forsøplingen, fra da vi besøkte ulike idrettsanlegg:

[nggallery id=561]