Sørnett

- Var ikke klar til å få barn

Foto: Nikos Apelaths fra Pixabay.

Foto: Nikos Apelaths fra Pixabay.

"Thea" (23) engasjerer seg for kvinners rettigheter, og mener det er ingen andre enn deg selv som kan bestemme over din kropp. Imidlertid tok hun selv abort for to år siden, og opplevde det som tyngende å være åpen rundt dette. Nå forteller hun om hvilke tanker og følelser som preget henne da, og om hvordan situasjonen er i dag.

Publisert:

Det er dumt at mange føler at de ikke kan snakke høyt om det uten og få stygge blikk, eller i verste fall trusler og hatmeldinger. Derfor ønsker jeg å være anonym, men håper at min historie kan oppmuntre andre til å fortelle sin.

Abort er noe som er tabubelagt i dagens samfunn, og kan være en vanskelig avgjørelse og ta. Det siste året har det vært et aktuelt tema i media i forhold til endringen av abortloven. Dette har også ført til at en rekke kvinner snakker ut om sin aborthistorie, og som igjen gjør at det har blitt mer åpenhet om temaet.

- Dårlig timing
Thea sier hun ikke hadde tid til å få barn, og var heller ikke psykisk klar for det. Når hun oppdaget graviditeten hadde hun nettopp flyttet til Amsterdam, og startet i ny utdanning som gikk over tre år. I tillegg hadde hun planer om å skaffe seg en jobb ved siden av studiene. Hun forteller at det var krevende og ta en avgjørelse, men fikk god støtte fra de nærmeste rundt henne.

"Studier, jobb og baby er ingen god match."

- Det var jo ingen enkel beslutning, men heldigvis fant jeg ut av det tidlig så jeg hadde god tid til å tenke på det. Jeg diskuterte det med venner og med moren min. Det føltes godt og veldig viktig å drøfte det med de som sto meg nær. Jeg baserte for det meste beslutningen på det at jeg virkelig ikke følte meg klar, og at jeg ikke kunne dedikere livet mitt til noen andre med tanke på studier og jobb.

Prosessen
Thea forteller at hun tok medikamentell abort, som er den vanligste typen i Norge. Utførelsen gikk ut på at man tar en tablett på sykehuset, og tar flere to døgn etter. Hvis det er gått lengre tid enn 9 uker, kreves det at tablettene tas på sykehuset. Behandlingen kan føre til kvalme og ubehag i forskjellig grad. Det er mange som kan bekymre seg for smertene og blodet etter at aborten er utført.

- En liten stund etter at jeg tok tabletten fikk jeg mensen-smerter og ble litt kvalm, men ellers merket jeg ikke så mye. Tablettene jeg fikk på sykehuset tok jeg hjemme siden jeg ville gjøre prosessen så normal som mulig, og moren min var med meg da jeg tok de andre pillene. Etter at jeg begynte på resterende tabletter, begynte jeg å blø mye. Etterhvert ble krampene, kvalmen og mensen-smertene enda sterkere, men roet seg heldigvis etter en stund.

Tiden før og etter
Hvordan prosessen oppleves vil variere fra person til person. Enkelte vil ta lettere på det enn andre, mens andre kan syntes det er vondt og vanskelig. Årsaken til aborten vil også ha noe og si for hvordan vedkommende vil reagere. Thea sier hun kjente på flere typer følelser både før og etter utførelsen, men innrømmer at tankene på anger også var tilstede.

- Jeg var veldig nervøs før jeg skulle gjøre det, men følte meg i trygge hender og var helt sikker på at det var det riktige valget. Den samme følelsen hadde jeg egentlig etterpå også, fortsatt litt nervøs, redd, og spesielt bekymret for at jeg skulle begynne å angre. Den dag i dag lurer jeg jo på hvordan livet hadde blitt hvis jeg beholdt det, men slik tenker man med nesten alt i livet, så det er ikke tanker jeg gir så mye energi til.

Psykisk veiledning
Abort kan i noen tilfeller gi psykologiske symptomer som sinne, anger, skyld eller depresjon. Ikke alle er like komfortable nok til å kunne betro seg til venner eller familie, derfor vil legen gi informasjon om psykisk veiledning fra rådgivere og terapeuter som er spesialisert innenfor området. Tilbud av psykisk veiledning skal alltid bli informert om til pasienten både før og etter behandling.

- Jeg valgte å ikke ta nytte av det tilbudet da jeg følte jeg ikke trengte det. Jeg hadde gode venner og en forståelsesfull mor til å hjelpe meg. Hvis jeg ikke hadde hatt det ville jeg nok ønsket veiledning. Etter utførelsen fikk jeg tilbud av legen om rådgivning hos psykolog, men nå i ettertid tenker jeg at det kanskje ikke var tydelig nok informasjon. Jeg håper de som faktisk ønsker det får klarere beskjed, og vil føle seg komfortable med veilederen de snakker med.

Endringen av abortloven
Tidligere i år vedtok Regjeringen en regulering av paragraf 2a i abortloven. Den nye paragrafen går ut på at en må søke i en abortnemd ved ønske av abort etter uke 12. Mange kvinner mente at en slik restriksjon var med på å innskrenke kvinners rettigheter, mens andre syntes endringen var på sin plass.

- Grunnet mitt veldig sterke prinsipp om at kvinner har rett til å bestemme over egen kropp, tenker jeg at dette blir feil. Abort av flerlinger er selvfølgelig veldig annerledes og på noen måter mer seriøst enn vanlig abort med tanke på konsekvensene. Men om en kvinne bærer tre fostre og ikke har kapasitet til mer enn ett barn, så syntes jeg hun skal få lov til å bestemme det selv.

- Jeg føler også at regress i lover som allerede er satt til verks ikke er et godt tegn. Spesielt når det skjer i en historisk kontekst hvor høyreekstreme er blitt mer vanlig, og hvor kvinner allerede blir diskriminert og undertrykket.

I dag er Thea tilfreds med valget hun tok for to år siden, og er glad for at flere kvinner er åpne om sin aborthistorie. Hun mener også at man selv kan bestemme når en vil å få barn, og innrømmer at det er noe hun en gang ønsker skal skje i fremtiden.

- Jeg har lyst på barn på et eller annet tidspunkt, men det er ikke noe jeg tenker så mye på akkurat nå.