Sørnett

"Hovedprosjek" Kritiske tilstander på asylmottak i Kristiansand

– Etter folk begynte å få avslag på slutten av fjoråret er situasjonen totalt forandret i mottaket, sier mottaksleder for enslige mindreårige asylsøkere på mottaket i Dronningsgate i Kristiansand, Ronny Skalleberg.

Publisert:

[gallery columns="1"]

Vold, trulser og rømning er bare noen av utfordringene de ansatte møter i hverdagen på mottaket for enslige mindreårige asylsøkere i Kristiansand.

Store utfordringer

– Veldig mye aggresjon, mye hærvær, forbannet og sinne, forteller Skalleberg, før han legger til;

– Det er selvskading og selvmordsforsøk som er ganske heftig egentlig for både dem og de ansatte

Selv når UDIs rådgivere er ute på besøk i mottakene for å forklare situasjonen hvorfor de har fått avslag er det lite tegn på at situasjonen endrer seg.

– Vår primæroppgave er at de skal få en bedre forståelse av egen situasjon når de har fått avslag med å få en bedre kompetanse for hvorfor de har fått avslaget, sier rådgiver i UDI Emil Andre Andersen.

Mottakslederen i Kristiansands mottaket sier selv med å følge rundskriva fra UDIs om asylsøkerens krav på rettigheter kan være komplisert.

– Det er jo mange som bare har forsvunnet, som har fått avslag. Noen av de bare forsvinner, og velger å reise til Tyskland og Frankrike, sier Skalleberg.

Etter å ha snakket med to forskjellige rådgivere i UDI er det likevel en fellesnevner hos dem begge når de har vært ute i mottakene og snakket med de som får avslag.

– Jeg opplever at det er trygt og godt for dem å ha en slik samtale slik at de blir orientert, forteller returrådgiver på UDI sine kontorer i Agder, Trygve Sele.

– De gir i større grad uttrykk for takknemlighet for at de fikk den avklaringen på situasjonen, sier rådgiver Andersen

Tilbud for beboere

For mottaksleder i mottaket i Dronningsgate i Kristiansand er situasjonen før og etter endelig avslag som natt og dag.

– Vi ser en veldig endring. De er veldig hyggelig og greie frem til de for avslag, og så går de inn i en depresjon som er vanskelig å snu, forteller Ronny Skalleberg.

Selv med trusler, vold og folk som forsvinner har alle som bor på mottak et tilbud fra det statlige. Dette er for å få ned antall trusler, voldshendelser  og folk som stikker av gårde.

– Hva slags tilbud får de med tanke på de handlingene de foregår?

– Mange av våre beboere er på ABUP ( Avdeling for barn og unges psykiske helse) som holder til på Sørlandets sykehus der de for samtaler. Vi har psykologer som er inne hos oss og har samtaler.

– Barnevernet er også inne i bilde, sier Skalleberg.

Det er likevel ikke bare beboerne i mottakene som får kjenne på presset. Skalleberg forteller også at det en meget krevende situasjon å jobbe i mottakene med asylsøkerne når de har fått avslag.

– Hvor står påkjenning er det for dere ansatte?

– Noen blir faktisk sykemeldt, for de klarer rett og slett ikke mer, sier Skalleberg, før han leggger til;

– De som ikke takler disse sakene må nok kanskje innse at de er på feil arbeidplass, avslutter Skalleberg.

Nyheter Vis flere

Kampen mot marin forsøpling

Kampen mot marin forsøpling

Forskere bak ny studie beregner 170 billioner plastpartikler ut i verdenshavene. I Norge slippes det 19 000 tonn med mikroplast ut fra norske kilder på land hvert år. Med mikroplast som en global forurensning finnes det heldigvis flere som kjemper mot marin forsøpling i Norge.

Kristiansands unge sier deres meninger
Er gresset grønnere i Kristiansand?
Oppstart av IK Start kvinner har hjulpet på interessen for kvinnefotball i Kristiansand