Sørnett

Snøfall og glatte veier gir ønske etter firehjulstrekk

Bilistene avpasser bilkjøp etter værforholdene. Når det er snøfall og glatte veier øker etterspørselen etter biler med firehjulstrekk.

Publisert:

Når vinterværet setter i gang for fullt, er det å kjøre noe av det vanskeligste. Firehjulstrekk blir ofte et større tema i vintermånedene. I følge Morten Sogn, som er leder for Volkswagen salg på Gumpen Auto Vest, har etterspørselen etter firehjulstrekk økt.

- Det har vært en økning ja, ikke ekstrem, men en god økning. Vi er veldig fornøyd med det, fordi nå som snøen har lagt seg og føret er blitt som det er blitt, får faktisk brukerne prøvd de bilene med firehjulstrekk som vi selger. Siden hybrid- og elbiler ikke egner seg veldig i føret som det er nå, øker etterspørselen etter biler med firehjulstrekk, forklarer Sogn.

Ikke nødvendigvis stor forskjell

Nils Sødal, som er seniorkommunikasjonsrådgiver i NAF, forteller om fordeler med firehjulstrekk. Men han poengterer også at forskjellen mellom fire- og tohjulstrekk ikke alltid er stor.

- Med firehjulstrekk kommer man seg først og fremst lettere opp bratte bakker og det skal mer til å for å sette seg fast. Når det gjelder det å miste kontrollen på bilen og skli ut av veien eller kollidere, er det liten forskjell på om bilen har drift på fire eller to hjul. Det aller viktigste når man kjører på glatt føre er å avpasse farten etter forholdene, forklarer Sødal.

- Man skal tenke seg nøye om

Sødal mener at uavhengig hva slags bil man har, så bør man tenke seg godt om før man drar ut på veien slik føret er nå.

- Det aller verste føret, er underkjølt regn der veien nærmest er som en skøytebane. Det som uten tvil øker når det er snøvær og glatt er spesielt antall utforkjøringer. På snørike dager øker antaller berginger kraftig for vår del. Man skal derfor tenke seg nøye om uansett hvilken biltype man har, avslutter Sødal.