Sørnett

- Totalt urealistisk

Det kan bli totalforbud mot å røyke på norske restauranter. (Illustrasjonsfoto, wikimedia).

Det kan bli totalforbud mot å røyke på norske restauranter. (Illustrasjonsfoto, wikimedia).

Regjeringen foreslår å stramme inn røykeloven. Et av forslagene er forbud om røyking utenfor restaurantene, noe som kan by på praktiske vanskeligheter for utestedene.

Publisert:

- Hvis konsekvensene blir at vi har ansvar for at folk ikke røyker utenfor restaurantene våre, vil dette være urealistisk, sier daglig leder ved Bakgården Gudmund Pedersen til Sørnett.

Helse- og omsorgsdepartementet har nemlig startet å arbeide med en rekke nye forslag til røykeloven. Det Pedersen er mest bekymret for, er restriksjonene om buffersonene som skal være røykfrie.

- Jeg vet ikke nøyaktig hva de mener med buffersone. Hvis det betyr at vi har ansvar for at folk ikke røyker fra 5 til 20- meter utenfor restaurantene våre, vil dette gjelde nesten hele Tollbodgaten. Det vil bli en stor ekstrautgift med vakthold hele uken.

Røyk og mat henger sammen

Daglig leder ved Harvey’s sportsbar Erik Wikstøl mener at et slikt vedtak vil ha store negative konsekvenser, og mener at røyk og mat henger tett sammen.

- Det er svært mange som liker å kunne ta seg en sigarett sammen med øl eller etter et måltid. Innstrammingen vil selvsagt ha en enorm negativ effekt for enhver pub eller serveringssted med et designert røykeområde per i dag, sier Wikstøl.

Nok er nok

Wikstøl mener det har vært nok restriksjoner i forhold til røykerne de siste årene.

- De siste årene har det vært mange innstramminger på utestedenes levebrød og våre gjesters muligheter til å ta egne valg. Vi håper selvfølgelig at det ikke blir enda flere regler enn det allerede er.

Wikstøl avslutter med å fortelle at det er svært lite de eller andre steder kan gjøre med nye regler. De må bare forholde seg og respektere reglementet.

- Ingen påvirkning

Utover dilemmaet med vakthold tror ikke Gudmund Pedersen at innstramminger av røykeloven vil ha noe betydning.

- Blir det forbudt med røyking på uteserveringer, forbudt med røykerom og røykfrie buffersoner rundt utesteder vil dette gjelde alle. Så jeg tror ikke det vil ha noe negative konsekvenser for restaurantene og utestedene.

Pedersen fortsetter med å fortelle at han var svært positiv til røykeloven som kom i 2004.

- Røykeloven gav oss i restaurantbransjen bedre arbeidsmiljø. Overgangen fra røykfrihet til forbud gikk også veldig fint, så tror ikke det eventuelt vil bli et problem denne gangen heller, sier Pedersen til Sørnett.