Sørnett

Ungdom elsker vintage

Bruktbutikken kollektivet ligger sentralt plassert i Markens-gate.
 Foto: Brage Heggøy

Bruktbutikken kollektivet ligger sentralt plassert i Markens-gate. Foto: Brage Heggøy

"Vintage" og "second hand" shopping blir stadig mer populært.

Publisert:

Å handle brukte klær, såkalt "Vintage" eller "second hand" har aldri vært mer populært, skriver Min mote. Gjennom apper som Tise og pop-up butikker selger og kjøper ungdom klær for flere tusen.

Økingen i populæriteten merkes også hos etablerte vintage-butikker. I Markens-gate i Kristiansand ligger bruktbutikken Kollektivet. Butikken baserer seg på et konsept hvor folk kan leie hylleplass hos dem for å stille ut tingene og klærne sine til salgs. Videre henter butikken også inn egne klær til salg.

Knut Nilsen er medeier i Kollektivet og forteller at de er veldig nøye i utvelgelsen av klær.

- Vi ser etter sesongbaserte varer og bestiller inn til sesongene. Klærne her varierer veldig i hvilket tidsrom de kommer fra.

Videre forteller Nilsen at de har en variert kundegruppe, men på vintage klær er det mange studenter og ungdommer som handler mest.

Unike plagg

Student Frida Eikeland har stor interesse for klær og er selv glad i vintage.

-Jeg tror unge er glad i vintage fordi det er en mulighet for å skaffe seg unike plagg som ikke mange andre har. I tillegg er det ofte billig.

Eikeland forteller at det er noe eget i det å lete etter "skatter" på vintage butikker og at en får et annet forhold til plaggene.

Videre forklarer også Eikeland at ungdom idag har et stort fokus på bærekraft og planenten.

- Ved å handle vintage så sparer man altså miljøet og lommeboken samtidig. Det er viktig for mange å unngå å støtte oppunder "fast fashion". Hvis en også bruker appen Tise, kan man også tjene penger på klærne en selv ikke vil ha lenger.