Sørnett

Utveksling avlyst

Tannteknikkstudenten Marte Kristofferstuen. Foto: Marte Kristofferstuen.

Tannteknikkstudenten Marte Kristofferstuen. Foto: Marte Kristofferstuen.

Som en følge av corona-pandemien, har flere studiesteder avlyst utveksling for høsten 2020, men håper på utveksling våren 2021.

Publisert:

Flere universiteter og høyskoler tilbyr utveksling, men denne høsten ser litt annerledes ut. Studieåret til studentene fikk en brå endring, både for de som er på utveksling og som hadde tenkt seg til det. Dette er en følge av at Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er nødvendige til alle land.

Marte Kristofferstuen (22) studerer bachelor i tannteknikk ved OsloMet og er en av de som hadde planlagt utveksling i Australia til høsten.

- Først fikk jeg informasjon om at det kunne bli utsatt på grunn av corona, men skolen prøvde å avvente det en stund. Etter hvert, fikk jeg informasjon om at skolen i Australia hadde utsatt semesteret. For litt siden fikk jeg beskjed om at det var avlyst.

Bytter studieløp

Studenten Kristofferstuen forteller også at OsloMet vil tilrettelegge for utveksling.

- På studiet mitt har OsloMet gjort at vi skriver bachelor nå til høsten og kan dra på utveksling til våren. Dette synes jeg er et bra tiltak for oss studenter som ikke hadde regnet med at utvekslingen ville blitt avlyst.

Allikevel opplyser OsloMet at dette ikke gjelder alle studier ved dette fakultetet.

- Når man har søkt på utveksling, kan man føle at det er urettferdig når man ikke får det ønsket oppfylt. Jeg tenker at skolen følger retningslinjene og har gjort nøye vurderinger når de har tatt dette valget og burde dermed stole på de, forteller Kristofferstuen.

Alle burde oppleve utveksling

Kjersti Murud (21) studerer bachelor i sykepleier ved Høgskulen på Vestlandet (HVL). Murud er en av de som fikk gleden av å dra på utveksling til Spania forrige høst.

- Det er en opplevelse jeg seint vil glemme. Denne opplevelsen gjorde at jeg også fikk mer erfaringen innenfor dette yrket, noe jeg kanskje ikke hadde erfart i Norge. Dette er noe jeg vil at alle skal få oppleve. Selv om vi jobbet litt, hadde vi mye fritid som vi brukte på å spise all slags mat, dra på konserter og bare utforske landet.

[img212638_2RM]

Videre forteller også Murud at hun synes det er synd utvekslingen blir avlyst.

- Jeg synes det er veldig synd at de kommer til å gå glipp av den opplevelsen. Man lærer mer om seg selv som person når man bor i et annet land med fremmede personer. I tillegg tilpasser man seg kulturen til landet. Selv om det er synd de går glipp av det, synes jeg det er bra at universitetene og høyskolene avlyser under disse omstendighetene, det viser bare at de bryr seg om studentene.

Video om Muruds utvekslingsår finner dere nederst i saken.

Mulig utveksling til høsten

Flere studiesteder avventer med utveksling for høsten, deriblant Universitet i Bergen, men allikevel er det flere som åpner opp for mulig utveksling innenfor Europa.

Universitet i Bergen er en av de som vil legge til rette for utveksling denne høsten. De siste reiserådene til Utenriksdepartementet tilsier at det kan åpnes for reiser til de nordiske landene innen 15. juni, og til enkelte nærliggende europeiske land innen 20. juli.

Fokus på helse og forutsigbarhet

Høyskolen i innlandet (HINN) avlyser også all utveksling for høsten. På nettsiden skriver de at det de setter studentenes helse først. Videre informerer de også om at flere av deres partnerinstitusjoner har valgt å kansellere utvekslingen. Utveksling utenfor Europa fører til store økonomiske utgifter og har dermed blitt avlyst for å sikre forutsigbarhet og trygghet. I likhet med OsloMet har HINN åpnet opp for utveksling på våren, for øvrig kun i Europa, men tar denne beslutningen i løpet av høsten.

Universitet i Oslo (UiO) har også avlyst all utveksling til høsten. Rektor Svein Stølen har uttalt seg om utvekslingssituasjounen på UiO sine sider.

- Jeg er glad for at samfunnet og UiO nå gradvis kan åpne opp, og vi arbeider for å komme tilbake i en normal situasjon. Likevel mener jeg at vi ikke kan sette studenter som har planlagt utveksling til høsten i en vanskelig og usikker situasjon, sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo.

[img212638_3RS]

Stølen mener også at de må tenke på helse og forutsigbarhet i denne situasjonen.

- UiO er et internasjonalt orientert universitet. Vi inngår i et fellesskap hvor verdien av å krysse nasjonale, språklige og kulturelle grenser står helt sentralt. Derfor er det med tungt hjerte vi ser oss nødt til å avlyse ordinær fysisk studentutveksling. Vi er opptatt av å gi studentene våre forutsigbarhet og best mulige rammer for sine utvekslingsopphold. Det kan vi, slik situasjonen er nå, dessverre ikke garantere. Vi skulle svært gjerne planlagt for inn- og utreisende studenter som normalt, men det er for stor usikkerhet knyttet til hvordan smitten utvikler seg, og hvordan det påvirker undervisning, studiehverdagen og anledning til å reise. Selv om dette er en vanskelig beslutning, mener vi hensyn til helse og forutsigbarhet veier tyngst, sier Stølen.

https://youtu.be/W48me2YPXmU