Sørnett

Vil ha tilbake filosofikafe-stemningen

Forteller om filosofkurs: Alf Kjetil Igland er opptatt av å gi flere tilbud om filosofikafe, og å få tilbake kafestemningen Foto: Jan Arve Olsen

Forteller om filosofkurs: Alf Kjetil Igland er opptatt av å gi flere tilbud om filosofikafe, og å få tilbake kafestemningen Foto: Jan Arve Olsen

Filosofikafeen på Sørlandets kunstmuseum ble så stor at den ble flyttet til Kick. For å få tilbake kafe-stemningen blir det nå holdt filosofikurs med færre deltakere.

Publisert:

-  Filosofkafeen har mistet litt av det gamle kafe-preget pga. økning i medlemstallet. Vi fikk en ide om å holde et mindre filosofkurs på biblioteket, for å få den gamle følelsen tilbake, sier Alf Kjetil Igland (62) som er leder av komiteen for filosofikafeen. Han er også dekan for fakultetet kunstfag på Universitetet i Agder.

Følelser som tema

Han forteller videre at filosofkursene går over fem ganger og startet forrige tirsdag. Det blir holdt foredrag og temaet på kursene er “følelser”. Forrige tirsdag ble deltakerne introdusert for noen teorier om følelser. I kveld skal det snakkes om følelser og biologi, altså hva man er ment å føle. Neste tirsdag handler det om følelser og moral. Altså om vi bør føle noe. De to siste kurskveldene fokuseres det på noen sentrale følelser som frykt, sinne, kjærlighet.

Skape dialog og kafefølelse

Filosoflærerne Håvard Løkke og Odin Lysaker er foredragsholdere på kurskveldene. Programmet er lagt opp slik at det etter foredragene skal legges til rette for samtale mellom deltakerne om følelser. Deltakerne skal komme med forslag til temaer innenfor følelser som de ønsker å diskutere. Midt i mellom blir det også en pause med servering av kake og kaffe.

Behov for å komme sammen

- Filosofikafeens store popularitet viser at der er behov for fora der mennesker kan komme sammen og høre om og snakke om eksistensielle spørsmål, temaer som opptar oss når vi funderer på livet vi lever, på de mange “hvorfor”. Siden kafeen ikke kan gi rom for samtalen, forsøker vi i høst med kurs med maksimum 50 deltakere. Vi fikk mer enn 50 påmeldte uten å ha annonsert, bare kunngjort det gjennom Fjesboka og hjemmesiden vår, sier Igland.

Alle har følelser

- Følelser er valgt som et tema i høst fordi vi alle har noen av dem, eller mange, og vi tror mange er interessert i å utforske dette temaet. Det har med vår personlighet og livsførsel å gjøre. I hvor stor grad lar vi oss styre av følelser, f eks, avslutter han.