Sørnett

Flere velger å ta buss på 17. mai

Sigrid Ødegård står i markens på hjørnet med Sandens og venter på bussen.
 Foto: Vilde Polle Nøtnes

Sigrid Ødegård står i markens på hjørnet med Sandens og venter på bussen. Foto: Vilde Polle Nøtnes

Statistikken til AKT Agder viser en oppgang i antall mennesker som velger å la bilen stå på nasjonaldagen. Sigrid Ødegård syns det er tungvint å kjøre bil den dagen.

Publisert:

Sist oppdatert: 16.05.2023 kl 12:29

Sigrid Ødegård syns at det som er fint med Kristiansand er at bussene går ofte.
 Foto: Vilde Polle Nøtnes

Sigrid Ødegård syns at det som er fint med Kristiansand er at bussene går ofte. Foto: Vilde Polle Nøtnes


I tallene til AKT Agder kan man se at 15.975 mennesker valgte å ta bussen i 2021 og i 2022 hadde det tallet økt til 37.584. Sigrid Ødegård har bodd og studert i Kristiansand i noen år. Hun forteller om at man ofte ender opp med å stå i kø hvis man velger å ta bilen til byen på 17. mai og at det som oftest ikke er ledige parkeringsplasser.

- Det er rett og slett bare tungvint å kjøre bil den dagen, forteller Ødegård.

-Det har vært en jamn vekst med folk som velger å ta kollektiv transport på 17. mai. Tidligere så valgte vi å innstille bussene mens togene gikk, men det resulterte med at det samlet seg opp folk som ventet på bussene og det ble godt med kø.

I 2019 valgte vi å legge om rutene slik at bussene kunne fortsette å kjøre mens togene går. I år har vi valgt å trappe opp antall busser i håpet om at det skal lette på trykket og gjøre reisen lettere, forteller Steinar Moberg Bjorøy, fagleder i AKT Agder.

Når kan man forvente at bussene er på sitt fulleste?
Bjorøy forteller at busstabellen på 17. mai er tilpasset denne dagen. Det er blitt forsterket med flere avganger før og etter barnetoget går på morgenen, og det samme gjelder rundt tidspunktet for borgertoget.

- Det er gjerne rundt klokken to og klokken seks på ettermiddagen det er mest trøkk, forklarer han.

Fagleder i AKT Agder, Steinar Moberg Bjorøy.
 Foto: AKT Agder

Fagleder i AKT Agder, Steinar Moberg Bjorøy. Foto: AKT Agder

Prøver å ta hensyn.
I tillegg til å ta hensyn for trafikken og 17. mai togene inne i byen, sørger de og for å gjøre dette utenfor andre steder. Bjorøy forteller om et tidligere tilfelle som skjedde i Vågsbygd der to busser kom samtidig som barnetoget og måtte vente, men endte opp med å sperre utsikten til et eldrehjem.
– Det har vi gjort tiltak for å unngå i år, legger Bjorøy til.

Til tross for at mange velger å ta kollektiv transport og bussene kan oppleves som fulle, får AKT Agder lite klager på 17.mai.
- Det virker som om folk forstår at det er mange folk som reiser kollektiv og de er på godt humør, avslutter Bjorøy.

Ikke lenge å vente på neste.

Bussene går ofte.
 Foto: Vilde Polle Nøtnes

Bussene går ofte. Foto: Vilde Polle Nøtnes

Sigrid Ødegård velger som mange andre som regel å ta kollektiv transport i form av buss hvis man har ærender i byen eller skal noe.

– Det som er så fint med Kristiansand er at bussene går ofte, så hvis man mister en så er det ikke lenge å vente på neste, sier hun.

Ødegård forteller at det som kan være noe kjedelig med å ta kollektiv transport på 17. mai er at ventetiden kan bli noe lengre før det dukker opp en buss som ikke er full, og at bussturen kan oppleves som trang og klaustrofobisk.

– Man kan jo forvente seg å bli dyttet og tråkket på hvis bussen er full, legger hun til.

Nøkkelord