Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
Torsdag 5. juni sparkes Miljøuka i gang i Kristiansand. Naturmuseet og Botanisk hage bruker muligheten til å informere skoleklasser om hvor avgjørende jobben de gjør er ved å engasjere de gjennom praktisk undervisning, noe som på samme tid viser at arbeidet kan være like gøy som det er viktig.
Bendik Maurstad Leiros
Publisert: 09.07.2025 kl 08:58
Verdens miljødag markeres hvert år den 5 juni. Det er en dag der man både feirer planeten vår og iverksetter handling for å videre ivareta og beskytte den.
Her i Kristiansand markerer vi i år som i fjor med miljøuke. I regi av dette holdes det ulike arrangement rundt om i byen som skal være med å spre kunnskap som kan bidra til et mer miljøbevisst samfunn.
Et av arrangementene som skal sørge for dette holdes av Naturmuseum og Botanisk hage (NBH).
Årets tema for Miljøuka er "Vår vei til framtiden. Hvordan kan framtidens samfunn se ut?" og museet har dermed invitert skoleklasser fra rundt om i Kristiansand til å delta på arrangementet deres hvor de får lære om biologisk mangfold gjennom et undervisningsopplegg de har kalt "Pollineringsstripen".
Her får elever muligheten til blant annet å lære om den avgjørende rollen som bier, humler og andre pollinatorer har for naturen. Samtidig skal de både få lære om, og bidra til, ivaretakelsen av dem ved å selv plante ut norske ville blomster.
Flekkerøy skole er en av skolene som ble invitert til å delta på arrangementet ved Naturmuseet. Hege Richardsen (61), trinnleder for førsteklassen på Flekkerøy, var veldig glad for at de fikk tilbud om å bli med på dette.
Trinnleder, Hege Richardsen. Foto: Flekkerøy Skole
- Det er jo skikkelig luksus å få et opplegg servert på den måten, med at vi kunne bli hentet med buss og at det skulle handle om miljø, da var det veldig lett å si ja, meddeler hun.
Hun legger til at det var bra timing på arrangementet ettersom at det bygget på undervisningen de selv holder på med. - Det passet bra med det vi gjør på skolen. Et av kompetansemålene vi har innen naturfag er å kunne ta miljøbevisste valg og gjennomføre lokale miljøtiltak, så dette passet veldig godt inn der.
Førsteklassingene Johan, Torgeir og Silas kunne også uttrykke seg positivt til det å få vært med på arrangementet til Naturmuseet.
Førsteklassinger Johan, Torgeir og Silas. Foto: Hege Richardsen
- Hvordan var det å få ta en skoleekspedisjon hit til Naturmuseet?
Torgeir: Fint.
Johan: Fint.
Silas: Fint!
- Hva syntes dere om det å få være med å plante blomster?
Torgeir: Gøy.
Johan: Gøy.
Silas: Gøy!
- Jeg har lært at det finnes veldig mange forskjellige blomster, kunne Torgeir også fornøyd meddele.
Ida Jøssang (34) og Lisbeth Breland (44) ved NBH har vært ansvarlig for både utviklingen og utførelsen av opplegget og på mandag denne uken kunne de ønske første skoleklasse velkommen til museet.
Lisbeth Breland (venstre) og Ida Jøssang (høyre). Foto: Bendik Leiros
Ida er utdannet lektor med master i biologi, og hun mener at undervisningen vil formidle til barna akkurat det som Miljøuka skal representere. - Opplegget kan knyttes til klimaendringer og bærekraft, og også til dette med å ta vare på naturen som den er, sier hun.
Samtidig har hun forståelse for at det er relativt tungt teoretisk stoff de skal undervise om, kanskje spesielt for førsteklassinger. - Noe av det viktigste, syntes jeg, er da at barna får gjøre noe praktisk. Det blir mye lettere å ta vare på, og bry seg om noe når man har opplevd og lært om det i praksis, forteller hun videre. - Vi håper at det kanskje øker engasjementet barna har for å ta vare på naturen, når de skjønner hvor viktig det er for framtiden vår.
Avdelingsdirektøren ved NBH, Raul Ramirez (47), er veldig glad for å kunne bidra til et samfunn med en mer miljøbevisst holdning, og for at flere får øynene opp for den viktige jobben de gjør ved museet.
- Vi lever nå i en tid der det er store utfordringer med tanke på klimaendringer og naturkriser, forteller han.
Avdelingsdirektør Raul Ramirez
- Som biologer har vi et stort ansvar når det kommer til å informere folk slik at vi kan finne felles løsninger på disse utfordringene, og i dette tilfellet til den nye generasjonen som kommer til å ta over disse utfordringene og ha ansvar for fremtiden.