Sørnett

Å være russ etter 17.mai

17.mai-frokost f.v. Ingrid Stokke Tangen, Silje Louise Haaland, Mathilde Hope Nes og Are Utbjo. Foto: Privat

17.mai-frokost f.v. Ingrid Stokke Tangen, Silje Louise Haaland, Mathilde Hope Nes og Are Utbjo. Foto: Privat

Flere steder rundt om i landet har russen "utsatt" russetiden og feirer 13 års skolegang etter Norges nasjonaldag.

Publisert:

Russetiden er for mange elever over hele landet noe de gleder seg til å oppleve sammen med vennene sine. Planene er å feste og å møte nye mennesker gjennom landsdekkende arrangement. I år ble russetiden helt annerledes.

Are Utbjo (18) er del av årets russekull og hadde store forventninger til sin russetid.

- Hadde forventninger om festing, minner og dumme men gøye historier til fremtiden, sier Utbjo.

Han forteller at det hele kom som et sjokk da russefeiringen ble så preget og begrenset på grunn av tiltak for å forhindre smitte av Covid-19.

- Personlig var jeg litt ok med hva som skjedde, men jeg vet at for mange av de jeg kjenner var dette det verste som kunne skje, meddeler han.

Ingrid Stokke Tangen (19) som var russ i fjor, er god venn med Utbjo og uttrykker sin medfølelse for hvordan stuasjonen ble i år.

- Jeg synes skikkelig synd i russen. Jeg hadde selv en helt super russetid i fjor. Det er tross alt den tiden du gjerne har gledet deg til og planlagt i lang tid og da er det utrolig trist når du så vidt får feiret noe.

Kreative løsninger

Russen har fortsatt prøvd å gjøre det beste ut av russefeiringen og har ikke latt være å feire, men heller valgt å gjøre det på alternative måter. Are forteller at flere i klassen hans har hatt fester gjennom videochat-platformen Zoom. Der har de snakket og feiret sammen uten å bryte reglene om sosial distansering.

Mathilde Hope Nes (19) som også var russ i år sammen med Utbjo forteller at hun selv har deltatt på "facetimevorsj"  men syntes at det var veldig rart og at det ikke var noe hun ville gjøre igjen.

- Jeg er ikke så "fan" av å snakke til en PC.

Forlenget russefeiring

Etter tradisjon skal russetiden avsluttes når 17.mai er over. I år har mange russ valgt å forlenge russetiden ved bære russeantrekket. De holder mindre fester innenfor rådene om sosial distansering og med begrenset antall deltakere.

- Det føles litt forvirrende og usikkert å være russ etter 17.mai. Russetiden er jo tradisjonelt sett ferdig og det virker unaturlig å fortsette. Det er mange som enda går med russeutstyret men også mange som ikke gjør det.

Han er en av de som ønsker å kunne fortsette å bære russedressen ute i gatene uten å bli bedømt for det. Han har også planer om å fortsette å ta russeknuter.

- På Skeisvang (videregående skole) har russestyret lagd en knute der hver person holdt sg til hver sin bil med avstand og det var veldig morsomt, forsikrer han.

Det er ikke satt noen ny offisiell dato for når den forlengede feiringen skal ta slutt men for Are skal den være utsatt til litt ut i juni. Utbjo håper på at de kan få til noen mindre arrangement slik at de har noe å glede seg til i denne tiden.

- Nå som det er lov å samles flere folk er det mulig å på feiret litt mer skikkelig, så jeg forstår skikkelig godt at de vil forlenge feiringen litt, sier Stokke Tangen.