Sørnett

Maur i boligen?

Ikke gjør denne feilen!

Spraying med permetrin
 Foto: Oskar Kvalvaag Torgersen

Spraying med permetrin Foto: Oskar Kvalvaag Torgersen

På denne tiden av året blir boliger over hele Sørlandet invadert av horder seksbeinte innsekter. Mange opplever at det er vanskelig å hanskes med skadedyrene. - Med en gang du tar tak i en insektsspray så har du veldig stor sjanse for å gjøre feil, Glen Hovdal, fagsjef hos Skadedyrkontroll1.

Publisert:

Hovdal opplever at mange har feil tilnærming når de skal bekjempe maur.

- Problemet med å gjøre ting selv er at folk kan få feil informasjon på internett. Den kan være misvisende og gjør at folk starter i feil ende.

Han opplever at mye av det som blir skrevet om maurbekjempelse er uærlig.

- 80 prosent av informasjonen som ligger på internett eksisterer for å selge produkter. Når noen tilbyr en maurpakke med fem sprayflasker som en løsning, så blir jeg oppgitt. Permetrinspray har ingenting å gjøre i en maurpakke etter min mening.

Sørlandsskurken

Sørlandet har høyest konsentrasjon av stokkmaur i Norge. Dette er en større art som kan gjøre skade på boliger.

- Det kan være en møysommelig prosess å ta knekken på slik maursamfunn med produkter man får i butikken. Men det fungerer, og hvis det er små tuer så fungerer det veldig greit.

Om man observerer denne arten i hjemmet så skal man ta det seriøst.

- Stokkmaur er noe av det som er mest vanskelig å behandle. De er store, og spiser enorme mengder. I etasjeskiller kan de faktisk ødelegge bæringa i konstruksjonen. Jeg har vært på steder hvor gulvet har sviktet fire-fem centimeter. Det har vært ganske ille.

- Jeg følte meg overveldet.

Sørnett snakket med Kamilla Møren om hennes utfordringer med maur i år.

- Jeg opplevde at jeg fant maur i hybelen min etter snøen begynte å smelte. Det var så mye maur at det ikke gikk an å ligge på sofaen i stua.

Møren forteller at det var så ille at hun ikke turte å sove hjemme.

- Hver gang jeg la meg ned forestilte jeg meg at de skulle krype rundt på meg. Jeg endte opp med å ringe moren min og spørre om jeg kunne sove hos henne.

Hun opplevde at selv når hun fikk lagt ut maurfeller så forsvant ikke maurene.

- Jeg fikk en maurspray av utleieren som jeg brukte på alle hjørner rundt hele boligen. Da forsvant de etter en uke, men kom tilbake igjen etter ikke så lenge.

Selv om Møren var desperat på å bli kvitt skadedyrene, så hadde hun ikke råd til skadedyrbekjemper

- Maurboksene jeg kjøpte når problemet startet virket aldri. Jeg hadde heller ikke råd til å prøve andre metoder. Etter jeg hadde levd med maur i mange måneder klarte jeg endelig å bli kvitt ved å være veldig påpasselig med alt av mat og smuler.

Slik blir du kvitt maur

Hovdal anbefaler åtemiddel som beste løsning. Ifølge han er Kvitt Superkonsentrat anerkjent som en av de beste midlene som er tilgjengelig på privatmarked.

- For å knekke et maursamfunn må maurene ta med nok middel tilbake til tua. Derfor må det være sentvirkende, men samtidig potent. Plasser middelet langs en maursti, så kan man kontrollere det annenhver dag for å sjekke at de har fått nok.

Finn det mauren liker.

- Når det gjelder åte, sier jeg alltid at man bør prøve to eller tre forskjellig for å se hva mauren foretrekker. Maur er som oss med mat, de liker noe bedre enn annet. Sett ut noen forskjellige, og se hva maurene velger. Så kan man fortsette med det.

Ikke kombiner løsninger.

- Ikke spray og bruk åtemiddel samtidig, det er superviktig! Da jager man bare bort mauren fra giften som skal ta knekken på dem. Mange som ringer oss har allerede sprayet, noe som gjøre det vanskeligere å bli kvitt dem.

Det er flere godkjente skadedyrbekjempere som kan hjelpe på Sørlandet

- De store selskapene er gjerne spisset inn mot at de vil utføre tjenester, men i Norge er det jo sånn at de fleste ønsker å gjøre ting selv. Vi stepper ofte inn når folk begynner å gi opp. Og så er det jo noen som bare ikke vil håndtere det.