Sørnett

Kunst, kultur, natur:

-Kan ikke bli bedre

En av de første kunstverkene man møter på vei mot Odderøya.
 Foto: Nora E.B Wulff

En av de første kunstverkene man møter på vei mot Odderøya. Foto: Nora E.B Wulff

Åpne dører og en atmosfære preget av samarbeid og inspirasjon. På Odderøya i Kristiansand finner man et inkluderende kulturmiljø som gir flere kunstnere et felleskap å høre til.

Publisert:

Den anerkjente kunsteren Arne Spangereid holder til på Odderøya, han har drevet med kunst på fulltid siden 2019.

-En kunstner jobber best med kunst når han ikke gjør noen ting

Arne Spangereid ved siden av et av sine oljemalerier.
 Foto: Nora E.B Wulff

Arne Spangereid ved siden av et av sine oljemalerier. Foto: Nora E.B Wulff

Spangereid har ofte med seg en skissebok eller bruker tegneprogram på telefonen når Idéene dukker opp.

-Det er når du ikke egentlig tenker at du skal prøve å være kreativ, at idéene ofte popper inn. Da prøver jeg å skisse eller notere ned når idéene kommer. Som Da Vinci sa, en kunstner jobber best med kunst når han ikke gjør noen ting.

Spangereid som maler med oljemaling ønsker at publikum tar med seg en følelse av noe som er lett og morsomt, han ønsker at publikum skal sitte igjen med en god stemning.

-Det er utrolig givende å høre hva publikum tenker, hvor mye tanker og idéer de kan få bare av å se et maleri. Det er inspirerende at det man har skapt betyr noe for andre.

Et mangfoldig kulturliv på Odderøya

Odderøya har for Spangereid og flere bidratt til å skape et godt kulturmiljø.

-Det at man har et miljø selvom det er musikere eller folk som holder på med noe helt annet enn en selv, er en veldig givende ting. Kunstnere kan ofte føle seg ensomme, fordi man jobber mye alene, derfor føler jeg Kristiansand legger godt tilrette for kunstnere.

Sprangreid forteller at man kan få et mer mangfoldig og levende kunstliv i Kristiansand ved å ha et miljø som på Odderøya.

-Når du har kunstnere som er samlet på en plass og kommer i kontakt med hverandre, vil man utveksle ideer og erfaringer. Utifra det, vil det generere et mer mangfoldig kunstliv Kristiansand.

En spennende handletur

Diderik A.A. Cappelen brukte flere timer på Odderøya Open på søndag.

Diderik
er fornøyd med dagens fangst.
 Foto: Nora E.B Wulff

Diderik
er fornøyd med dagens fangst. Foto: Nora E.B Wulff

-Jeg har kjøpt masse rart, blant annet små skulpturer, originale skisser, treverk, bøker og egg!

Cappelen som har vært på Odderøya Open tidligere mener øya er viktig for kulturmiljøet i Kristiansand,

-Det er et godt miljø der man får truffet andre kunstnere og inspirere hverandre. Nå er det lenge siden jeg var her sist, men jeg ser at det er mange av de samme kunstnerne som har vært her i flere år. Noe som tyder på at det funker.

Ti år med lidenskap for kunst på Odderøya

Odderøya Open holdes to ganger i året i Kristiansand, der får alle kunst og kulturaktørene som holder til på Odderøya stille ut sine verk.

Hege Schlichting har arrangert Odderøya Open de siste 10 årene. Schlichting ønsker å sette fokus på at publikum får se hva kunstnerne brenner for.

Arrangør Hege Schlichting ved siden av et av sine verk.
 Foto: Nora E.B Wulff

Arrangør Hege Schlichting ved siden av et av sine verk. Foto: Nora E.B Wulff

Hva ønsker dere å oppnå med Odderøya Open?

-Uavhengig av hva du driver med, hvilke type kunstform eller aktivitet, om du er amatør eller profesjonell. Vi ønsker å oppnå at kunstnerene får vist fram hva de driver med, solgt kunsten sin og at de får en mulighet til å samarbeide både med publikum og andre aktører.

Odderøya Open tilbyr publikum en unik kombinasjon av kunst, kultur og natur.

-For publikum er det enkelt, kunst kultur, natur, det kan ikke bli bedre. Alle er velkommen, og det handler om å kjøpe kortreist kunst, noe de har et forhold til, noe å være stolt av. Vi ønsker å invitere publikum inn i arbeidsrommene våre, vise fram kunsten vår, verksted, studioer og atelier.

Lave skuldre og høyt under taket


Odderøya Open er en mulighet for flere å oppleve kunstmiljøet i Kristiansand.

- Om man ikke driver med kunst selv, så vet man kanskje ikke helt hva det handler om. Her er terskelen lav, så flere tørr å være nysgjerrig og stille spørsmål. Her er det lave skuldre og høyt under taket, noe jeg tror kan bidra til at flere dukker opp.

Studio 56: Smykker som inspirer til egen skaperglede

Ruth Laila Steffensen er smykkekunstner, og holder til på studio 56 på Odderøya. Hun vil at publikum skal ta med seg skaperglede etter at de har sett smykkekunsten hennes.

Smykkekunstner Ruth Laila Steffensen som er fornøyd med framstillingen på Odderøya Open.
 Foto: Nora E.B Wulff

Smykkekunstner Ruth Laila Steffensen som er fornøyd med framstillingen på Odderøya Open. Foto: Nora E.B Wulff


-Jeg ønsker at du ser noe du virkelig liker, men samtidig får lyst til å lage noe selv. Det handler om å finne en skaperglede.

Kunstnerne sitter ofte i stillhet og jobber, og da kan tvilende tanker dukke opp

- Er det noe vits, er det noen som kommer til å like dette, hva er poenget. Er noe man ofte kan tenke underveis i arbeidsprosessen. Det er ikke det at alle skal like alt, men mer at man treffer noen. Når vi har dager som dette, og kan åpne dørene, og vise fram hva vi gjør, det er kult!

"Enten kan du gjøre en jobb skikkelig, eller så kan du bare la være"

Anita Havn Jensen som var en av de 50 aktørene som stilte ut sine verk på Odderøya Open i helgen, fokuserer på å lage noe for alle. Jensen selger blant annet poncho med løs hals, gensere, jakker, vester, luer og pannebånd.

-For meg er også farger og mønster en viktig faktor, og at man kan bruke plagg på flere måter.

Anita Havn Jensen viser fram produktene sine som hun har laget ved hjelp av strikkemaskin.
 Foto: Nora E.B Wulff

Anita Havn Jensen viser fram produktene sine som hun har laget ved hjelp av strikkemaskin. Foto: Nora E.B Wulff

Jensen bruker strikkemaskin og har designet og produsert siden 2005, hun bruker rene naturprodukter som merinoull, alpakka, silke og bomull.

- Det er viktig at kundene får den hjelpen og veiledningen de trenger, jeg bruker merinoull som er importert fra Italia, for meg er kvalitet noe av det viktigste.

Jensen er veldig glad i farger, og strikker blant annet plagg med ulik farge på hver side, noe som vil si at man kan bruke produktene på begge sider.

-Som jeg sa til ungene når de vokste opp, enten kan du gjøre en jobb skikkelig, eller så kan du bare la være.