Sørnett

Barnehager og SFO rammes av streik

Veslefrikk barnehage rammes av onsdagens streik. FOTO: minbarnehage.no

Veslefrikk barnehage rammes av onsdagens streik. FOTO: minbarnehage.no

Politisk streik ved ni barnehager og tre SFO i Kristiansand fra klokken 14.00 på onsdag.

Publisert:

LO, YS og UNIO arrangerer politisk streik førstkommende onsdag. Dette resulterer i stengte barnehager og skolefritidsordninger (SFO) fra klokken 14.00.

De berørte barnehagene er Askeladden, Fergefjellet, Kløvergården, Ravnedalen, Sløyden, Tinnstua og Veslefrikk, samt avdelinger ved Hellemyr og Møllestua.

Streiken påvirker SFO på tre skoler. Vardåsen og Voiebyen stenger fra 14.00, mens Strømme skole har et begrenset tilbud.

 

Sterkt krav fra grasrota

[img123415_2RM]

Leder i Yrkesorganisasjonenes sentralforbund (YS), Jorunn Berland, håper Stortinget vil lytte til de streikende. YS reagerer sterkt på forslagene til endringer i arbeidsmiljøloven som nå er ute til høring.

- Konsekvensene er ugreie. Det er et sterkt krav fra grasrota om at dette ikke er bra, og derfor er vi gått til streik, sier Berland.

Det største ankepunktet for YS er punktet om midlertidige ansatte. Arbeidsministerens forslag vil legge til rette for utvidet bruk av disse.

- Loven skal være en vernelov, men nå blir vernet for arbeidstaker tatt vekk. Ja, det vil gi mer fleksibilitet, men til hvilken pris, spør Berland.

YS-lederen vet ikke hvor mange som totalt streiker. Hun mener imidlertid at det historiske samarbeidet mellom YS, LO og Unio viser alvorligheten i situasjonen.

- Vi har registrert over 120 arrangement i de tre organisasjonene sin regi, og det sier sitt om bredden på aksjonen, mener hun.

 

- Lovlig virkemiddel

Kommunen forholder seg profesjonelt til markeringen.

- Streik er et lovlig virkemiddel og det må vi forholde oss til, sier Svein Tore Kvernes, seniorrådgiver i Kristiansand kommune.

Kvernes forteller at kommunen har tatt grep ved å kalle inn alt de kan av vikarer, fått ledelsen i barnehagene til å steppe inn og forsøkt å prioritere barn med foreldre som har ekstra vanskelig for å ordne seg fri.

- Vi synes det er dumt når slikt rammer tredjepersoner, så vi har gjort det vi kan for å holde åpent. Men vi må tenke på hva som er forsvarlig for barna, sier han.

Økonomien rundt streiken har ikke kommunen oversikt over foreløpig.

- Kommunen refunderer de som er berørt, og de streikende blir trukket i lønn.

De ansatte ved barnehagene og skolene ble bedt om å gi kommune beskjed innen onsdag i forrige uke om hvem som ville streike.

- Resultatet ble løsningen som vi annonserte på fredag, opplyser Kvernes.

 

 

Samlet fagbevegelse

 

Lars Klotturp Berge er ungdomssekretær for LO i Vest-Agder. De mener forslagene fra regjeringen vil føre til en svekkelse av arbeidsmiljøloven.

 

- Vi håper regjeringen vil høre på en samla fagbevegelse og et flertall av folket og trekke forslagene, sier han.

Også togtrafikken blir lammet av torsdagens politiske streik.