Sørnett

Noen smakebiter fra Bondens marked på Torvet

Bondens marked har åpnet nå på torvet i Kristiansand.
 Foto: Kamilla Haugen

Bondens marked har åpnet nå på torvet i Kristiansand. Foto: Kamilla Haugen

Lørdag 4. mai var det Bondens marked på Torvet i Kristiansand. Sørnett har pratet med noen av dem for å høre hva de selger.

Publisert:

Sist oppdatert: 08.05.2024 kl 14:36

På Bondens marked får du kjøpt varer som kommer rett fra gården. Det er varer som ost, økologisk kjøtt, fisk og vilt, bakevarer, honning, frukt, bær og grønnsaker. Formålet med dette er for å bli mer kjent med lokale råvarer.

Løvjomås Bigård

De selger mange varianter av honning, som lynghonning, flytende blomsterhonning og bringebærhonning. Det som var mest solgt var den vanlige honningen som er sterkest på smak, forteller Anna Løvjomås til Sørnett.

Boden til Løvjomås bigård, Hilde Haugenes til venstre og Anna Løvjomås til høyre.
 Foto: Kamilla Haugen

Boden til Løvjomås bigård, Hilde Haugenes til venstre og Anna Løvjomås til høyre. Foto: Kamilla Haugen

Dragetoppen

Thea Gjestland forteller at de selger ulike krydderblandinger, chutneyer, syltet grønnsaker og ulike typer senneper. Det som ble mest solgt er drageblod.

Boden til Dragetoppen, bilde av Thea Gjerstad.
 Foto: Kamilla Haugen

Boden til Dragetoppen, bilde av Thea Gjerstad. Foto: Kamilla Haugen

Drageblod passer bra til grilling, til ulike oster eller til sjokoladekake.
 Foto: Kamilla Haugen

Drageblod passer bra til grilling, til ulike oster eller til sjokoladekake. Foto: Kamilla Haugen


- Hva er drageblod?

- Det er en jordbær og chillisaus, men det viktigste er å lese det som står nederst på lappen at ingen drager har kommet til skade, forteller Thea.

Kjelland Lefsebakeri

Thor Ove Aas står i boden og forteller at de selger tradisjonsmat som diverse typer lefser, småkaker, formkaker og bakeutstyr for å kunne lage egne lefser. Det som er mest solgt er lefser, men det har blitt solgt en del av formkaker siden det hadde han gått tomt for.

Boden til Kjelland Lefsebakeri, bilde av Thor Ove Aas.
 Foto: Kamilla Haugen

Boden til Kjelland Lefsebakeri, bilde av Thor Ove Aas. Foto: Kamilla Haugen

- Har det vært mange mennesker innom idag?

- Ja, det har det, men det har også vært mange som bare har tittet og ikke kjøpt noe.

Ønsker at flere benytter seg av kortreist mat

Cheryl Macdonald er en av administratorene i REKO-ringen, hun forteller om at man kan bestille varer hos REKO-ringen på Facebook:

Cheryl Macdonald, er en av administratorene i REKO-ringen, hun er også styreleder i Kristiansand andelslandbruk.
 Foto: Kristiansand andelslandbruk

Cheryl Macdonald, er en av administratorene i REKO-ringen, hun er også styreleder i Kristiansand andelslandbruk. Foto: Kristiansand andelslandbruk

- REKO-ringen skal være et rettferdig konsum der kunder kan bestille rett fra produsenten, uten mellomleddet. REKO-ringen står for REttferdig KOnsum.

Hun forteller det er bønder eller mathåndverkere som er produsenter. Der kan man velge selv hvor mye man ønsker å ha av ulike varer. Etter at man har bestilt kan man hente det hos REKO-ringen, der de leverer ut to torsdager i måneden.

- Hvorfor er det viktig at vi kjøper lokalprodusert mat?

- Det er mange gode grunner til det. Vi må støtte lokale bedrifter og lokale arbeidsplasser. Det handler også om å bevare landbruket vi har her i Norge. Det er også mer miljøvennlig med kortreist mat, forteller Cheryl.

Nøkkelord