Sørnett

Blant Norges høyest utdannede keepertrenere

Den siste tiden har Erik Ruthford Pedersen vært med på et keepertrenerkurs i regi av UEFA. IK Starts erfarne keepertrener synes det hele er veldig spennende.

Publisert:

- Ja, dette er utrolig spennende. UEFA 4-kurset gjør at det i framtiden vil være viktigere å ha keepertrener.

Erik Ruthford Pedersen holder på med det fjerde og siste trinnet på stigen over utdanning for keepertrenere. Etter fullført kurs vil han kunne titulere seg som Norges høyest utdannede keepertrener, sammen med Rolf Høgmo som er keepertrener i Lillestrøm, Kurt Hægre i Viking, og Terje Skjeldestad i Sogndal. Etter å ha gjennomført kurset, som kom som et «krav» fra UEFA, vil disse fire fungere som lektorer når alle keepertrenere skal ha det samme kurset.

 

Ren keepertrening

Kurset som Erik Ruthford Pedersen holder på med handler bare om keepertrening. For utdanningen er det tidligere landslagskeeper, nå keepertrener for landslaget, Frode Grodås og Jan Stinessen, som er ansvarlige.

Kurset består av både teori og praksis. – Teorien er vi ferdige med, nå er det praksisen. Den går på hvordan man trener egen keeper i egne omgivelser, sier Ruthford Pedersen.

Videre forteller han at man blir mer bevisst på hva man gjør, og at det blir mer analyse av keeper i kamp. Kurset gjør også at man får bedre referanser. En del av kurset blir holdt i Oslo, en del i Kristiansand og en del i Lillestrøm. Eksamenen i kurset forteller han at skal være å finne en problemstilling i keeperarbeidet i egen klubb, og å løse det mens en av de andre kursdeltakerne enten skal godkjenne løsningen, eller ikke.

 

UEFA-lisens viktigere og viktigere

For å bli lisensiert keepertrener av UEFA må man ha denne påbyggingen. Og det er nå blitt veldig stort fokus på nettopp dette. Så stort at dersom en klubb i Adecco- eller Tippeligaen ikke har lisensiert keepertrener, så får de faktisk ikke klubblisens. Dette kurset må alle keepertrenerne ha, og de vil antakeligvis gå gjennom kurset i løpet av 2014, da med Ruthford Pedersen og de tre andre som ansvarlige for utdanningen.

Ruthford Pedersen mener at keepertrenerjobben er blitt mer enn bare å være keepertrener, han sier at keepertrenere nå er blitt en sentral del av trenerteamet.

 

Mulig «studietur» til Tyskland

- Grunnen til at jeg sa ja til kurset er ganske enkelt fordi jeg ønsker å være 100 prosent oppdatert på rutiner og andre ting innen dette yrket.

Helt på slutten av kurset skal deltakerne ut til en europeisk klubb for å se hvordan det er å være keepertrener der.

– Jeg regner vel med at det blir Tyskland, siden det ikke er så langt dit, pluss at de er kanskje den ligaen som ligger lengst framme i utvikling på denne fronten. I tillegg har de en veldig god blanding av unge og eldre keepere i klubbene, avslutter Erik Ruthford Pedersen.

#Erik Ruthford PedersenVis flere