Sørnett

Bundesligaen starter opp igjen lørdag

På lørdag returnerer tyske lag til stadioner for å spille fotball igjen. Her på Signal Iduna Park skal Dortmund ta imot Schalke. Foto Marcus Olsen

På lørdag returnerer tyske lag til stadioner for å spille fotball igjen. Her på Signal Iduna Park skal Dortmund ta imot Schalke. Foto Marcus Olsen

Myndighetene i Tyskland har gitt Bundesligaen grønt lys for fortsette sesongen etter to måneders koronapause.

Publisert:

Lørdag 16. mai tar Erling Braut Haaland og hans Dortmund imot Schalke 04 på Signal Iduna Park. Det blir en av de første Bundesliga kampene som blir spilt siden Borussia Mönchengladbach møtte FC Køln den 11. mars.

"Jeg har kjempeforventninger"

Bundesliga blir da den første ligaen av Europas største ligaer som blir satt i gang igjen. Premier League (England), Serie A (Italia) og La Liga (Spania) vil ikke sette i gang sesongen enda, Frankrike har avlyst resten av sesongen og venter til tidligst august med å starte opp igjen.

Eivind Bisgaard Sundet, Bundesliga-kommentator for Viasport, ser frem til at fotballen i Tyskland starter igjen, og ser spesielt frem til at Haalands Dortmund skal møte Schalke.

[img208143_2LM]

-Jeg har kjempeforventninger, det er den største kampen i Tyskland uansett når den spilles. Det er jo lokalderby, og man har jo historien mellom lagene og geografien. Det tror jeg kan bli en ganske spesiell kamp, selv om det ikke er publikum på tribunen, og så er det jo første kamp etter lockdown, det blir spesielt og interessant, sier Sundet.

I likhet med de fleste ligaene i Europa har ikke Bundesliga-spillere fått lov til å trene eller spille sammen regelmessig med laget sitt, det tror Sundet vil påvirke spillerne nå som kampene starter igjen.

- Jeg tror at hele resten av sesongen vil bære preg at lagene nesten har begynt på nytt. Det har jo vært et veldig langt treningsopphold, og spillerne har ikke fått lov til å trene sammen. Det er jo en helt ny situasjon for fotballen, så jeg vet ikke hva man kan forvente. Spillerne kan bli fort skadet, og noen kan være helt ute av form. Treningsgrunnlaget kan også variere fra klubb til klubb så det er veldig åpent med tanke på tabellsituasjonen, sier Sundet.

Selv om Bundesligaen starter opp igjen, tror Sundet at det kan ta tid før han kan reise til Tyskland og kommentere kampene fra tribunen.

- Det er jo reiseforbud så vi kommer ikke oss til Tyskland denne sesongen, og Bundesliga akkrediterer ikke internasjonale pressefolk denne sesongen, sier Sundet.

-Det blir en stor kontrast

Marcus Olsen, mediesjef i Borussia Dortmund Norge er spent på hvordan den første Bundesliga kampen på flere måneder går. Tysk fotball er kjent for en stor tribunekultur, men kampene vil gå for tomme tribuner.

[img208143_3RS]

- Det blir jo veldig variert fra hva man egentlig er vant til, det blir en stor kontrast til det vanlige siden det ikke blir tilskuere på kampene. Det fratar mye av dimensjonen man er vant til når man ser tysk fotball, sier Olsen.

I likhet med Viasports Eivind Bisgaard Sundet er Olsen spent på hvilken form spillerne er i, og om de bærer preg av manglende kamper og treninger.

- Det blir spennende å se hvordan lagene presterer fremover, med tanke på at ligaen skal gjennomføres på litt over en måned, og det er jo ligagull det er snakk om for Dortmund sin del, så det er mye som står på spill. Jeg er ganske optimistisk, men det er vanskelig å ha noen forutsetninger, sier Olsen.

Økt interesse for tysk fotball

Etter Haalands ankomst til Dortmund og Bundesligaen fra østerrikske RB Salzburg i januar har nordmenns interesse for tysk fotball vokst. Det merker også Borussia Dortmund Norge.

- Når Haaland kom opplevde vi en gedigen økning i pågang, vi fikk hundrevis av innmeldings-søknader, vi fikk tilbud fra mange forskjellige medier om å stille opp til intervju, både på TV og på trykk. Det ble også skrevet mye mer om Bundesliga naturligvis , så vi opplevde en generell økt interesse. Haaland har virkelig satt sitt preg på ligaen, og det får nordmenn med seg, sier Olsen.

[img208143_4LM]

Nordmenn har helt siden 70-tallet vist størst interesse for engelsk fotball, men England har ikke åpnet for fotball enda. Olsen tror kombinasjonen av mangel på konkurrerende ligaer på TV og et sulteforet publikum vil føre til et mange nordmenn vil se tysk fotball i helgen.

- Spesielt når de to alternativene er enten Bundesliga eller færøysk fotball, så er det veldig lett for at folk prioriterer Bundesliga, vil jeg tro. Den gjennomsnittlige fotballsupporteren er ganske sulteforet på å få norsk fotball tilbake på skjermen, og Bundesligaen er en veldig stor liga, så jeg ser for meg at seertallene vil være høyere enn gjennomsnittet, sier Olsen.

 

Tabellsituasjonen er veldig åpen i Bundesliga. Bayern Munchen, Borussia  Dortmund og RB Leipzig kriger om ligatittelen. Olsen har troen på at Dortmund stikker av med tittelen til slutt.

- Selvfølgelig, Dortmund har hatt en sesong der de har i utgangspunktet spilt bra, men der har vært enkelte poengtap som kunne vært unngått. Dortmund ligger fire poeng bak Bayern Munchen, og har en kamp igjen mot de, så den viktigste kampen blir hjemme mot Bayern.  Jeg har troen, men for å unngå at historien gjentar seg så håper jeg at de har lagt en tydelig strategi, sier Olsen.

Flere nordmenn i aksjon

Det er ikke bare Haaland som representerer Norge i tysk fotball, Rune Almenning Jarstein og Per Ciljan Skjelbred spiller begge for hovedstads klubben Hertha Berlin. Tidligere Vikingspiller Julian Ryerson spiller for Union Berlin og Håvard Nordtveit for Hoffenheim vil også være i aksjon til helgen.