Sørnett

- Det er et felles ansvar i fotballen om å ta avstand fra rasismen

Kevin Kabran (t.v.) har ikke opplevd rasistiske hendelser, verken om seg selv eller andre i sin fotballkarriere. Foto: Kenneth Hedstrøm Larsen

Kevin Kabran (t.v.) har ikke opplevd rasistiske hendelser, verken om seg selv eller andre i sin fotballkarriere. Foto: Kenneth Hedstrøm Larsen

Tidligere i høst har det vært store diskusjoner om rasisme i fotballen. 14. oktober møttes Bulgaria og England til EM-kvalifiseringskamp i Sofia, der flere av Englands mørkhudete spillere fikk rasistiske tilrop etter seg. I Norge ser vi lite til det.

Publisert:

IK Starts svenske kantspiller, Kevin Kabran (26), forteller at han ikke har opplevd rasistiske hendelser i den tiden han har spilt fotball. Han har spilt mesteparten av sin karriere i Sverige i tillegg til ett år i Nederland og halvannet år i Kristiansand.

- Den eneste forskjellen på norske og svenske fans, er at det er flere som kommer på kampene der og supporterskapet er veldig sterkt. Jeg tror at rasisme enda finnes underliggende hos en del, men jeg har ikke opplevd rasistiske hendelser i min karriere.

- Heldigvis lite av dette i Norge

[img198489_2RM]

Fotballkommentator for Eurosport Norge, Asbjørn Myhre, har jobbet med og kommentert Eliteseriekamper siden 2006. Han trekker frem en hendelse som skjedde for 31 år siden.

-  Det er heldigvis ikke mange tilfeller av dette i norsk fotball. Den mest kjent historien er vel fra 1988 da VIF-fans kom med rasistiske utbrudd og kastet bananer etter Caleb Francis.

Kampen Myhre referer til var i en kamp mellom Vålerenga og Kongsvinger på Bislett stadion i 1988. I sin eliteseriedebut for Kongsvinger, ble Caleb Francis utsatt for grov rasisme og banankasting av supportere fra Vålerenga. Saken er omtalt på nrk.no.

Siden har Vålerenga tatt grep, og Myhre sier at på kamper han har vært til stede på har han ikke opplevd noen hendelser.

En mer hensynsløs måte å uttrykke seg på

Supporterkoordinator i Vålerenga Fotball, Matijas Loeb, mener at rasisme er et dagsaktuelt tema i fotballen, og at det er et felles ansvar i fotballen om å ta avstand fra rasismen. Før kampene mot Stabæk og Mjøndalen, har klubben «gitt rasisme rødt kort». Kampanjen går ut på at spillere og støtteapparat holdet opp et stort rødt kort før avspark for å sette fokus på kampen mot rasisme.

[img198489_3LF]

Loeb peker på at de tydeligste formene for rasisme i fotballen ute på kontinentet i det siste har vært rop fra tilskuere rettet mot spillere, men det er ikke så vanlig i Norge.

- Den problematikken hører til de store sjeldenhetene her. Det som har forekommet er rasistiske slengbemerkninger mellom spillere i kampens hete. Rasisme gjennom sosiale medier er et større sammensatt problem enn å si at det er en utfordring som tilhører fotballen. Etter de sosiale medienes inntog har det generelle debattklimaet vært preget av en mer hensynsløs måte å uttrykke seg på.

Ifølge Vålerengas hjemmeside jobber stiftelsen Vålerenga Fotball Samfunn sammen med ungdomsskoler i Oslo med en fotballturnering, der gode holdninger og å gjøre en samfunnsmessig innsats kan gi poeng på lik linje med å vinne fotballkampene i turneringen.