Sørnett

Økt interesse blant unge

Ung mann ser på plater
 Foto: Wilbjørn Hind Sandbakk

Ung mann ser på plater Foto: Wilbjørn Hind Sandbakk

På begynnelsen av 80-tallet ble CDen introdusert, noe som førte til at de tradisjonelle mediene som LP-plater og kassetter ble mindre populære. De siste årene har det derimot skjedd noe på den fronten.

Publisert:

Sist oppdatert: 08.05.2024 kl 15:00

Fiffis Gaver
 Foto: Wilbjørn Hind Sandbakk

Fiffis Gaver Foto: Wilbjørn Hind Sandbakk

– Det blir mer og mer interesse, det er gøy, sier Willfrid Kasin fra Fiffis Gaver i Elvegata. Spesielt at det har blitt populært blant unge, 16 til 19 år gamle ungdommer som kommer til butikken fordi de liker musikk, samt har fått sansen for LP-plater. Noen av grunnene til å velge LP er, i følge Willfrid, at det er et fysisk medium, og at man får et mer personlig forhold til musikken, og at når man hører på plater er det ofte en svak knitrelyd i bakgrunnen som kan vekke assosiasjoner til bålkos.

Utsiden av Grim Vinyl
 Foto: Wilbjørn Hind Sandbakk

Utsiden av Grim Vinyl Foto: Wilbjørn Hind Sandbakk


Jan Thorsen, innehaver av Grim Vinyl har drevet butikken i 6 år, men hans interesse for vinyl begynte som liten gutt. – Det var jo plater som var tingen når jeg var liten.
Men interessen stoppet ikke der. Butikken hans bugner over av vinylplater, og det er som en oase i ørkenen for en plateinteressert musikkentusiast.

Asbjørn Ribe
 Foto: (Privat)

Asbjørn Ribe Foto: (Privat)


Asbjørn Ribe er en norskspråklig visesanger som skriver sanger, gir ut musikken sin på både strømmetjenester og vinyl, samt turnerer på en uortodoks måte. Han drar hjem til folk i forskjellige byer og spiller konserter der.
Han er svært entusiastisk når han forteller om vinyl, og bryter ut i en grundig forklaring av vitenskapen bak.
- Når jeg begynte å spille inn sanger på analog teip, hadde digital innspilling begynt å bli populært, og mange valgte en digital løsning istedet.
Han forklarer også at vinyl er et godt medium for analog musikk, fordi man kan holde musikken analog helt fra innspilling på analoge instrumenter til analog avspilling på platespiller, mens strømmetjenester og CDer er digitale. Derfor mener han at analog musikk høres bedre ut på plate.

Mikkel Haarstad er student på UiA. Han begynte å utvikle interessen for vinyl i en ung alder. – Faren min har en samling, så jeg vokste opp med det og skjønte hvor kult fysisk media er.
Han synes man får en annen tilknytning til musikken når man har den fysisk i hånden. Han er veldig opptatt av musikk, og derfor har LP-plater blitt en naturlig hobby for ham. Han nevner også «limited editions» som en mulig grunn til vinylens fornyede popularitet.
– Det er kult at plater i dag kommer i masse forskjellige farger og mønstre, som er litt kulere å samle på enn de klassiske, svarte platene.

Limited edition plate
 Foto: (Privat)

Limited edition plate Foto: (Privat)

Nøkkelord