Sørnett

En annerledes reise

Trafikken i Hanoi. Foto: Trine Robstad

Trafikken i Hanoi. Foto: Trine Robstad

Vietnam er et land som enda har svært få turister. Ønsker man en annerledes ferie er det nå man bør slå til.

Publisert:

[imagebrowser id=332]

- Hvorfor skal du reise til Vietnam?, spør de fleste. Vietnam er kjent for krigen med USA og kanskje ikke fullt så kjent som en flott reisedestinasjon.

Jeg og familien min er først noen dager i Hanoi, hovedstaden i Vietnam. En by med elektriske kabler hengende over alt, markeder med klær i størrelser som vil få de aller fleste nordmenn til å føle seg overvektige. Her er det liv og røre døgnet rundt.

Frityrstekte hunder
Det å krysse veiene i Hanoi virket de første timene som et spill mellom liv og død, med hundrevis av scootere og biler som kjører i alle retninger. Vi fant etter hvert ut av at vi måtte "flyte" med trafikken og gå mellom kjøretøyene.  Ettersom vi etter hvert klarte å krysse gatene fikk vi også rotet oss inn i alle mulige gater. En gate skulle jeg kanskje vært foruten, gaten hvor jeg fikk se frityrstekte hunder ligge i stabler på et bord. Dette er ikke fult så uvanlig i Hanoi, men likevel ikke et syn som er hyggelig for en som er svært glad i hunder. Vi skulle senere få vite at det å spise hunder ikke egentlig er noe som er akseptert av alle vietnamesere.
For å få en viss oversikt over den store byen fikk vi sitte på med en elektrisk buss som kjørte oss rundt i byen. De fleste vil kanskje tenke at det høres ut som en typisk turist ting å gjøre, men i Vietnam er det ikke mange turister og derfor føltes det ikke fullt så tåpelig. Uansett fikk vi se masse av den flotte byen og kontrastene den tilbyr.

Bygningene i Hanoi er svært spesielle. Ser man oppover oppdager man at byggene ser helt annerledes ut i 2. etasje. Det er som om det er helt forskjellige bygg oppå hverandre. I løpet av dagene vi hadde i Hanoi fikk nesten hele familien kink i nakken ettersom min mor hele tiden skulle kommentere byggene og ville ha alle til å se opp.

Et av mine mål med turen var å bli ordentlig flink til å spise med pinner, noe som skulle vise seg å bli svært vanskelig. En av kveldene prøvde vi oss på en restaurant hvor all maten kommer på et rullebånd gjennom hele restauranten. Man velger bare det man vil ha og hiver det oppi gryten man har foran seg. Servitørene fikk seg en god latter da de skjønte at vi ikke var så gode på det å spise med pinner. De kom stadig bort for å hjelpe oss med å ta maten opp av gryten da dette var et mareritt for oss å få til. Mye av maten som kjørte rundt på rullebåndet var mat vi vanligvis ikke spiser hjemme i Norge. En av rettene var griseendetarm. I løpet av turen vår ga jeg etter hvert opp drømmen om å bli flink til å spise med pinner.

[img67518_2RM]

Vanndukketeater
Noe annet som kan være spennende å oppleve i Hanoi er Vanndukketeateret. Her fikk vi høre vietnamesisk musikk og se gamle dukker i vann. Et morsomt stykke å oppleve. Selv syntes jeg musikken var det mest spennende. Kan man ikke vietnamesisk vil man nok også slite litt med å faktisk forstå hva stykket handler om.


Nha Trang

[img67518_3RM]

Etter noen dager i Hanoi tok vi fly til byen Nha Trang, en litt mer ferievennlig by.  Nha Trang ligger nede ved kysten og har derfor gode bademuligheter. Her fantes det flere turister og flere arrangerte turer, som dykking og båtturer.  Er man glad i å bade eller i kultur er Nha Trang en fin by. Man kan få oppleve ruiner fra tidligere stammer, reise til fiskerlandsbyer, lære om livet i havet på forskjellige museer, se hvordan fiskerbåter blir bygget, se landsbygda osv. Er man fotointeressert har Nha Trang ett par flotte fotogallerier, som viser flotte sort/hvitt fotografier av livet i Vietnam.

Det negative med Vietnam er at svært få kan engelsk, dette gjør det veldig vanskelig. Drosjesjåførene sliter ofte med å skjønne hvor man skal. Vi måtte ofte frem med GPS-en på mobilen og peke vei for drosjesjåføren.  Kroppsspråk er heller ikke alltid noe de forstår. Selv var jeg inne i en butikk og skulle ha en liten dispenser Miranda, etter mye peking og håndbevegelser endte jeg opp med en varm Pepsi light på boks.

Krig
Er man interessert i krigshistorie er Vietnam meget spennende. Mange har sett filmer fra Vietnamkrigen, men som oftest er det alltid fra USAs synspunkt. I Vietnam vil man få oppleve hvordan det var for vietnameserne og hvor grusomt det var. Selv om vietnameserne hadde det mye vondt under krigen merker man likevel at dette er et folkeslag som ser fremover og har vært flinke til å bygge opp landet sitt.

Ønsker man seg en annerledes reise til et land som enda ikke er blitt invadert av turister er Vietnam stedet. Med billig mat, drosje og inngangsbilletter til forskjellige attraksjoner passer dette landet også godt for en fattig backpacker. Et fantastisk land, med nydelig natur og en spennende kultur.