Sørnett

- Får ikke solgt

Budene uteblir: For Nathalie Harsvik, og mange andre kristiansandere, har det vist seg vanskelig å få solgt boligen sin. FOTO: Finn.no

Budene uteblir: For Nathalie Harsvik, og mange andre kristiansandere, har det vist seg vanskelig å få solgt boligen sin. FOTO: Finn.no

Eiendomsmarkedet i Kristiansand bugner av boliger. Nathalie Harsvik er en av mange som ikke får solgt.

Publisert:

"Leiligheten ligger i et attraktivt og populært boligområde på Fagerholt/Gimlekollen. Ikke langt til bussholdeplass. Sykkelavstand til sentrum (ca. 10 min.) Kort vei til UiA (Universitetet)" kan man lese på finnannonsen. Forholdene er tilrettelagt for salg, men budene lar vente på seg.


- Jeg har holdt på i elleve måneder, og forsatt ikke fått noen bud.


Nathalie Harsvik har ennå ikke fått solgt leiligheten sin i Gimlekollen-området. Tilsammen har den ligget ute på Finn.no i mer enn 200 dager. Hun forteller om et svært vanskelig marked å være boligselger i.


 - Det har jo vært oppimot 500 ledige boliger på Finn.no.


Sørlendingen har forsøkt å nedjustere prisen på boligen sin, men det har ikke gjort noen forskjell. Hun bor forsatt i leiligheten sin.


 - Hvis noen vil komme og se så er det bare å komme, avslutter Harsvik spøkefullt.


 På Finn.no ligger Kristiansand på andreplass over byer som ligger ute med flest boliger for salg, bare hovedstaden er den eneste plassen i Norge med flere tilgjengelige boliger. I Kristiansand finnes det prospekter som har ligget ute i mer enn 300 dager.


Claus Eftevaag, Regionsleder i Eiendomsmegler1, sier han kjenner til fenomenet. Han forteller at det på et gitt tidspunkt i januar i fjor lå ute 350 boliger for salg på Finn.no, og at det på samme tidspunkt i år lå ute 420. Det er en økning på usolgte boliger på 70 husstander på et allerede boligfylt marked. Fenomenet er konkret, men Eftevaag er allikevel optimistisk.


-Det kan gå litt senere å få solgt bolig enn tidligere, det kan hope seg litt opp, men det er jo klart at det er alltid kjøpere.


Han mener at det ikke skal være noe problem å få solgt boligen sin, så lenge man er tålmodig, og så lenge boligen er priset rett. Han sier at grunnen til at mange boliger har ligget ute i lang tid kan høre sammen med at de er overpriset.


 - Men hva med dem som vil inn på markedet en liten stund, for så å selge det, som f.eks studenter?


 Eftevaag gjør ikke noe forsøk på å spå fremtiden, men sier på generelt grunnlag at det for unge folk er viktig og lurt å komme seg inn i boligmarkedet så fort som mulig.


  - I følge STB sine prognoser kommer kursen i boligmarkedet til å forsette å stige mange år fremover.


At boligboblen kommer til å sprekke snart har han ikke noe tro på. Prisstigningen på boliger har vært et faktum helt siden 1970-tallet, forteller han.


- Dessuten er trenden at folk flytter fra distriktene og inn til byene. Så Kristiansand vil forsette å vokse, tror han.


Nylig kom også nyheten om at Kristiansand er den av de fem største byene det er billigst leie i. Kanskje kan dette være med å forklare avventende boligkjøpere.


 - Det er alltid bedre å eie enn å leie bolig, også som student, sier Harsviks megler, Thorstein ten Velden i Din Eiendom.


Han mener også at man ikke behøver å vektlegge mange boliger på finn.no for stor viktighet, det kan være mange årsaker til det. Til det nye året er han forventningsfull.


 - Boligmarkedet har begynt meget bra i 2013 så det virker som om det er stor optimisme blant folk, sier han.