Sørnett

Film om slaveskipet Fredensborg

Fredensborg skip. Malt av Ants Lepson (Foto via Kuben)

Fredensborg skip. Malt av Ants Lepson (Foto via Kuben)

Få lærer om Norges rolle i slavehandelen, nå kommer en film om denne lite hyggelige delen av norsk historie.

Publisert:

Regissør Ole Bernt Tellefsen, som tidligere har laget blant annet dokumentarfilmene  "Med rett til å kapre" og "Svartedauden", er nå i gang med et nytt dokumentarprosjekt som omhandler Norges aktive og ofte oversette rolle i den transatlantiske slavehandelen.

Ideen kom fra havets dyp

- Ideen om å lage en film om Fredensborg-forliset hadde jeg hatt lenge og kom egentlig fra produksjonsselskapet Media Service, fra Arendal, som også var med på å produsere "Svartedauden". De hadde sittet på originalopptakene av opphentingen av skipsgjenstandene i årevis, forklarer Tellefsen.

i 1768 forliste Fredensborg utenfor Arendal da hun var på vei hjem til København fra St. Croix i Karribien. I 1974 ble det utført en dykkerekspedisjon for å se om det lå gjenstander igjen på dypet fra skipsforliset, det gjordet det i massevis.

[img188997_2LM]

Mye av videoopptakene fra opphentingen ble filmet av Leif Svalesen som var sørget for at mye av det som var om bord på skipet, som elfenben og lenker ble hentet opp. Han prøvde lenge å overbevise produksjonsselskapet om å lage en film om slaveskipet uten hell.

 

[img188997_3RM]

"Det var Danmark, ikke Norge"

- Mange av de som hører om Norges involvering i slavehandelen tenker ofte ja, men det var Danmark-Norge med stor D og liten n, men mange av guvernørene i den dansk-norske kolonien Christiansborg (dagens Ghana, journ.anm.) var norske. Samtidig var en av de mest suksessfulle slavehandlerne i riket  nordmannen Søren Scheldrup. Han var grunnleggeren av Fredensborg slavefort, som skipet senere ble oppkalt etter, forteller Tellefsen.

Han sier at det er åpenbart hvorfor denne delen av norsk historie ikke er allmennkunnskap, det er jo ikke akkurat noe man er stolt av i dag. Dette er den delen av Norgeshistorien svært få lærer om på skolen. Samtidig syntes han det er synd at denne historiske perioden i Norge ofte blir utelatt fra norske grunnskoler og at det kan virke litt som hykleri når vi lærer om alle de andre kolonimaktene som drev med slavehandel.

En av "hovedrollene" i filmen er den historiske personen Christian Runge, en ung gutt fra Arendal som kommer om bord som matros og blir slengt ut i det hele, helt uforskyldt. Roland og Samson blir også to sentrale bi karakterer.

Lanseres neste år

Tellefsen sier at filmingen forhåpentligvis vil begynne i juni og vil bli lansert av NRK, forhåpentligvis i begynnelsen av neste år. Filmen vil ha en spilletid på ca. 1 time. Begge de tidligere filmene ble vist på NRK og hadde m lag 500.000 seere hver.

 

[faktaboks]