Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
Flere tar flåttvaksine nå enn før. Foto: Oddvin Ødegård Wiklund
Det har vært en dobling i antall vaksiner mot flått på to år. Flåttekspert Vivian Kjelland mener mange flere burde vaksinere seg.
Oddvin Ødegård Wiklund
Publisert: 09.05.2025 kl 13:45
Vivian Kjelland forsker på flått Foto: Liv Unni Tveitane
- Jeg tror det bare er et spørsmål om tid før vi ser sykdomstilfeller på Vestlandet og lenger opp i landet, sier Vivian Kjelland, førsteamanuensis ved institutt for naturvitenskapelige fag.
Kjelland sier at TBE-viruset er påvist langs hele kysten, helt opp til Brønnøysund, men foreløpig er det bare blitt påvist sykdomstilfeller på sør- og østlandet.
- Det er blitt påvist TBE-virus i flått langs hele kysten, og det er påvist antistoff hos dyr i områder hvor det foreløpig ikke er rapportert sykdom forteller Kjelland.
Gjengrodde kulturlandskap er en del av grunnen til at flåttbestanden i Norge har økt, sier Kjelland. Der det gror igjen er det mindre vind og sol, og ettersom flåtten er veldig utsatt for uttørking gjør gjengroingen at den får det fuktig nok til at den kan overleve. I tillegg vil det være flere potensielle vertsdyr som flåtten kan suge blod av.
-Rådyrbestanden i europa har økt og dette er bra for flåtten, forteller Kjelland.
Også ved vaksinekontorene har økningen vært jevn.
- Det har vært en jevn økning i antall vaksineringer mot flått de siste årene, forteller Kjersti Alice Jortveit, daglig leder hos Sørover Vaksineklinikk og sykepleier i reisemedisin.
Kjersti Alice Jortveit er daglig leder ved Sørover Vaksineklinikk. Foto: Oddvin Ødegård Wiklund
Hun forteller at et er på grunn av TBE-viruset og at det har det blitt mye mer av og det er det man kan vaksinere seg mot. Det har vært en økning av TBE i Norge de siste årene. Det er på sør- og Østlandet man finner TBE-virusest.
- Hvis man er mye ute på tur eller blir bitt av en flått gjennomsnittlig i året og er i områder med TBE, så er det lurt å vaksinere seg mot TBE Sier Jortveit
Det er flere forhåndsregler man kan ta mot flått. Jortveit forteller at folk kan bruke flåttmidler når en skal på tur. Hun forteller at en kan dekke til med klær for å tette der flåtten typisk kommer inn. Det går å ann å bruke mygg- og flåttmiddel på hud for å beskytte seg. Dette kan minske risikoen for å få flått på seg på tur. Det er mye annet som er viktig for oss mennesker også sier Jortveit.
-Noen er redd for å gå i hagen eller gå ut. Sånn skal det ikke være for det er godt for oss mennesker å være ute i naturen, sier Kjersti Alice Jortveit.