Sørnett

Flere løper under pandemien

I bitende kulde dukker det opp løper etter løper under flomlysene på Kristiansand Stadion. I dag er det 400- metersløp som står på planen. Denne februarkvelden har det dukket opp rundt 50 løpere til trening.

Publisert:

I en artikkel publisert av RunRepeat vises det i en undersøkelse at det er flere i verden som løper nå sammenlignet med før Covid-19 pandemien. På verdensbasis har antall løpere i verden økt med 29 prosent siden pandemien kom.

Finn Kolstad, leder for Løpeklubben Kristiansand, holder en liten samling før økten startes, og forklarer nærmere hvordan treningen skal foregå.  Løperne deles deretter opp i grupper basert på hvilket nivå de løper på.   

Kolstad forteller at det har vært en vekst i klubben i det siste.

- Klubben har fått 30-40 nye medlemmer i det siste, så nå er vi oppe i 240 aktive medlemmer i klubben, sier han.

Kolstad er selv en aktiv løper, og i dag er han også den som setter tempoet i dagens raskeste gruppe. Løpingen har blitt en stor del av livet hans.

- Jeg har alltid løpt, det har blitt en del av identiteten min. Løpingen fungerer både som avkobling og prestasjonsarena for min del. Jeg har også mange av vennene mine i klubben, så det er også en sosial arena, sier Kolstad.

Selv om det har dukket opp del løpere denne kvelden, er det en stund til den virkelige løpesesongen starter.

-Sesongen starter ikke skikkelig før mars, april eller mai. Nå er det egentlig litt for kaldt, men vi er heldige i år med at det er bart. Til vanlig på vinteren kan jo det være ganske guffent med tanke på temperatur og snø, sier Kolstad. Han trosser kulden og gjennomfører treningen iført shorts.

Løpeklubben Kristiansand er åpen for alle, men Kolstad forteller at det er vanskelig å følge treningene om du er helt fersk.

-Vi merker at hvis du bruker mer enn en time på å løpe en mil så kan det være vanskelig å delta i fellesskapet fordi du blir liggende så langt bak de andre i gruppen. Uansett så er alle som har lyst til å løpe er velkommen, forteller han.

Kolstad er også sentral når det gjelder arrangementer klubben har gjennom sesongen, han og klubben står bak flere kjente løpekonkurranser her i byen.  9.april  arrangerer de KRSUltra, der løperne kan velge mellom å delta på et løp som er enten 21 eller 60 kilometer langt. I juni arrangerer de også det tradisjonelle Sommerløpet i sentrum av Kristiansand. Der kan løperne velge mellom 5, 10 og 21 kilometer. De har også barneløp.

Salgsøkning

På Løplabbet Kristiansand i Markens har de også merket at interessen for løping har økt siden pandemien startet. Charlotte Aspholm, butikkansatt i Løplabbet merket også at flere nybegynnere kom innom butikken. 

- Da samfunnet stengte ned i mars 2020 stoppet det jo så klart helt opp da vi måtte stenge, men så økte det raskt veldig mye etter det. Spesielt etter pandemien kom opplevde vi at mange nybegynnere kom for å skaffe seg skikkelige sko. Vi merket at mange begynte å løpe ute siden treningssentrene var stengt, forteller Aspholm. 

Hos Intersport på Sandens har de derimot ikke merket en økt interesse og mer salg på løpeutstyr etter pandemiens inntog.

-Vi har egentlig ikke opplevd en økning i salg etter pandemien startet. Vi har ikke fått inn så mange sko fra leverandørene våre, så utvalget har dessverre vært litt dårlig, forteller Vidar Finnsen hos Intersport.

Nybegynnerfeil

Både Aspholm og Finnsen hos de to sportsbutikkene er begge aktive løpere selv, og merker at mange nybegynnere ofte gjør noen typiske feil når de starter med løpingen.

-Den største feilen nybegynnere gjør er at de løper for mye for fort. Mange dropper også å hvile nok, og dette er oppskriften på skader, noe som fører til at man kan miste motivasjonen, sier Aspholm.

Finnsen har lagt merke til at mange nybegynnere ikke er nøye nok når det gjelder utsyr.

-Mange fokuserer for mye på pris når de kjøper sko, og velger de som er billigst. Ofte er ikke de billige skoene gode nok, så det er viktig å kjøpe skikkelige sko. Og så er det viktig å kjøpe riktig sko til riktig formål, at man ikke bruker de samme skoene på asfalt og i skogen for eksempel, forklarer han. 

 

 

Løplabbet Kristiansand har også fellesøkter der kunder og andre løpeinteresserte kan trene sammen. De ønsker også å hjelpe både nybegynnere og andre løpere med å utbedre teknikken.

-    Etter påske starter vi opp igjen med løpeteknikk kurs, og hver onsdag arrangerer vi fellesøkter hvor vi møter opp utenfor butikken og løper sammen. I det siste har vi hatt 16-17 løpere på disse øktene, sier Aspholm.

-Inkluderende miljø

Marit Iren Reigstad er en av de løperne som har dukket opp på trening denne kvelden. Hun er ikke i tvil om at fellestreninger er morsommere enn å løpe alene.

-  Det er mye gøyere å løpe med andre istedenfor å løpe alene, spesielt på de litt tyngre øktene, sier Reigstad.

Hun er også full av lovord om miljøet som Kolstad har bygget opp i klubben.

Klubben har et inkluderende miljø, det er plass til alle uansett nivå. Jeg er jo i bakerste gruppe, så det er veldig hyggelig at det er folk der som er på samme nivå. Finn er flink til å alltid forklare øktene i tilfelle det er noen nye med, selv om vi kjører de samme øktene ganske ofte, forteller Reigstad.

Selv om flere har startet å løpe under pandemien tror Finn Kolstad at mange vil fortsette med løpingen nå som samfunnet nærmer seg tilbake til normalen.

-  Folk har alltid løpt, men det går i bølgedaler. Man har ofte sett at i litt tyngre tider så er det flere som løper, men denne løpsbølgen kommer nok til å vare i mange år, forteller han.