Sørnett

FRI til å si nei

Vigvoll ungdomsskole er klare i sin sak. Foto: Helena Erlingsdottir

Vigvoll ungdomsskole er klare i sin sak. Foto: Helena Erlingsdottir

I dag ble det arrangert en temadag mot røyking for å få til et røykfritt Agder. Ett av dagens temaer var antirøykprogrammet FRI som har gjort stor suksess på Vigvoll ungdomsskole.

Publisert:

Foran inngangen til Vigvoll skole på Hånes henger skiltet “Røyk er pest, Hånes er best”. Skolen er røykfri og alle skolens elever har skrevet under på en FRI-kontrakt. Det går ut på at elevene lover å holde seg unna både snus og røyk.

- Gjennom FRI-programmet har vi lært om konsekvensene ved å røyke og snuse, forteller Camilla Jensen (14).

Klassekameraten Nils Johannes Mikkelsen (14) istemmer.

- Det er veldig deilig at vi er en røykfri skole, da slipper vi å bli fristet til å prøve eller å bli utsatt for gruppepress.

FRI-programmet er et tilbud til alle landets ungdomsskoler som går ut på at elevene lærer hvordan de kan ta selvstendige valg og sette egne grenser. Dette gjelder ikke bare snus og røyk, men også ved å sette grenser i forhold til alkohol og seksuell debut. Det var 9. klasses lærer, Odd Fredrik Jølstad som tok initiativ til å starte med FRI-programmet på Vigvoll. Han informerte i dag lærere, helsesøstre og andre som driver med tobakksforebyggende arbeid om hvordan FRI-programmet fungerer i ungdomsskolen. Jølstad fortalte at når de startet i fjor høst var det mange av elevene som hadde mange skjeve oppfatninger om tobakksbruk, og det å lære om hvordan det virkelig var fungerte som motivasjon for elevene.

Røykfritt Norge i 2035

Kreftforeningen arrangerte i samarbeid med fylkesmannen i dag en temadag mot tobakk.

[img34350_2RM]

- I dag mobiliserer vi de som ønsker å jobbe med tobakksforebyggende arbeid. Det gjøres mye, men det må gjøres mye mer, forteller Anita Øgård i Kreftforeningen.

Fylkeslege Kristian Hagestad åpnet i dag temadagen med å fortelle skrekkhistorier fra den tiden hjertespesialister røkte mens de undersøkte pasienter, og understreker at i dag er virkeligheten ganske så annerledes. Ifølge prognoser mener han det er realistisk å håpe på at vi kan ha et røykfritt Norge i år 2035 – men det kommer ikke av seg selv. Han avsluttet sin innledning med å oppfordre alle til en langspurt frem mot år 2035.

 

Stoler på hverandre

 9-klassen på Vigvoll vant i fjor en konkurranse gjennom FRI-programmet og mottok 10.000 kroner som skal gå til å øke trivselen på skolen.

[img34350_3RM]

Tone Camilla Pripp (14) forteller at hele klassen jublet når de fikk vite at de vant konkurransen og hun håper de kan ta seg en tur til Hovden for pengene.

Sondre Lea (15) satser på at ingen sniker seg unna og smugrøyker.

- Vi må bare prøve å stole på hverandre, sier de fire elevene i kor.