Sørnett

Gaming: Er streaming den nye fremtiden?

KermitTFrog14 (Agnete) møter fortsatt hets på nett fordi hun er jente. Bilde: Privat.

KermitTFrog14 (Agnete) møter fortsatt hets på nett fordi hun er jente. Bilde: Privat.

I serien vi har lagt ut her på Sørnett har vi sett på forskjellige aspekter ved gaming, men denne gangen lurer vi på hvorfor spesielt streaming er blitt så populært de siste årene. Will og Agnete svarer på mulige bakgrunner for det her.

Publisert:

Agnete Wylie, som er gamer og streamer på Mixer, begynner med å fortelle om hvorfor hun startet å streame for to år siden: -Jeg begynte å streame etter at mannen min nevnte det et par (mange) ganger når jeg fikk en 8-16 jobb, jeg spilte jo uansett så hvorfor ikke prøve? Startet å streame PUBG (Playerunknown Battlegrounds) på Xbox og har gjort det greit med det, med noen andre skytespill innimellom eller overlevelses spill. Byttet fra Xbox til PC i fjor høst, og spiller nå fortsatt PUBG, men også Escape From Tarkov. Jeg begynte å streame på Mixer og ikke Twitch fordi det var enkelt og jeg trodde aldri jeg ville komme meg dit jeg er i dag. På Xbox er det bare å trykke "broadcast" så streamer den til Mixer og det funket greit. Streamen gikk bedre og bedre, og oppgraderinger kom i takt med vekst, og etter 5-6måneder ble jeg Mixer Partner.

Med tanke på at det er 2020, er jeg overrasket over hvor mange kommentarer jeg får om å komme meg tilbake til kjøkkenet, og at jeg ikke tilhører spill/streaming verdenen fordi jeg er jente.

Har du hatt noen positive og/eller negative opplevelser fra streaming?

-Det er helt klart en god miks av positive og negative opplevelser med spillingen og streamingen. Med tanke på at det er 2020, er jeg overrasket over hvor mange kommentarer jeg får om å komme meg tilbake til kjøkkenet, og at jeg ikke tilhører spill/streaming verdenen fordi jeg er jente. Så har du også de andre negative sidene om at du er jente på et gutte-dominerende område, hvor kommentarer som hore og spørsmål om å få se pupper og liknende kommer ofte, hvis ikke daglig. Og la oss ikke glemme hvor mye av livet mitt jeg kaster bort bare ved å spille da… De kommentarene kommer man ikke unna heller.

Men det er også mye positivt i det. Så utrolig mange fantastiske mennesker der ute i alle aldre som ser det positive i alt, som ønsker vennskap på tross landegrenser, alder, religion, seksualitet, etnisitet, jobb/utdanning og alt det der! Det er så mange som også ser det positive at jenter også spiller og streamer, at dette er et område for alle.

Hun forklarer videre på hvorfor hun tror at streaming er blitt så populært: -Jeg føler at det å streame og spille er et sted alle kan gå for å sosialisere seg uten å nødvendigvis være i samme rom. Man kan se på det som å gå på en konsert, ungdomsklubb eller fotballkamp. Det er et sted for å bli underholdt og man kan gi støtte på lik linje som du støtter den lokale avisen ved å abonnere blant annet. Det er kanskje også et lettere sted for folk å være seg selv, uten å være like redd for å bli forhåndsdømt og mange finner det lettere å åpne seg opp når man slipper å bli stirret inn i øynene.

Selv om jeg startet å streame bare fordi jeg kunne, har jeg ønsket å skape et sted hvor folk kan komme for å skaffe venner, få støtte på en dårlig dag eller bare være. Jeg har sett viktigheten av å kunne ha et sted å føle seg trygg og kunne fortelle noen "jeg har en dårlig dag" for så å få massiv støtte til å føle seg bedre.

Selv om jeg startet å streame bare fordi jeg kunne, har jeg ønsket å skape et sted hvor folk kan komme for å skaffe venner, få støtte på en dårlig dag eller bare være.

Jeg snakker ikke mye om det på stream, men det er regler i streamen min - bryter du disse ved å være ufin mot andre (eller meg) og gjør ting for å ødelegge det vi har så blir du bannet, rett og slett. For dette er blitt et sted hvor mental helse og selvmordsforebygging står i fokus. Og DET har fått mye positive tilbakemeldinger, både fra andre som streamer/bare ser på, OG utenforstående.

5 års-planen min inkluderer kanskje ikke å være en fulltidsstreamer, men hvis jeg om 5 år har klart å gjøre en forskjell, fått noen til å føle at verden ikke er imot dem allikevel, da har jeg gjort mye og jeg er fornøyd. Jeg har selv mistet en av mine nærmeste til selvmord, og å kunne være der for andre på forskjellige måter har hjulpet meg å takle sorgen på i etterkant, i tillegg til at dette er min måte å kunne være der for andre som trenger det da jeg selv ikke orker nærheten av å sitte face-to-face med andre etterlatte.

Hun legger til at personer som ikke selv gamer muligens har en oppfattelse som kan forandres i fremtiden: -Jeg tror at med tiden vil flere og fleres oppfatninger av spilling og streaming endres til det positive. Folk vil se mer de positive sidene av dette enn de negative. Men det aller viktigste å huske på et kanskje at det er du selv som gjør den negativ, og du som forelder kan gjøre den positiv til barna dine ved å sette grenser der det trengs, men også motivere på lik linje det gjøres med idrett og musikk. Selv om du hører mest om de som sitter oppe 24/7 for å spille, spiser bare junkfood og rett og slett går på en smell, så nekter jeg å tro at det er majoriteten av de som spiller. Og spør du de som spiller profesjonelt om sovevaner, trening og kosthold så kan du ikke bli overrasket om de har det mer på stell enn deg selv.

 

En amerikansk streamer som heter Will, og går på streamingsiden Mixer med navnet «MrWillDeal», forklarer bakgrunnen for hvorfor han begynte og hva som fikk han til å fortsette å streame. – Jeg begynte å streame for rundt ti måneder siden, og det har vært unikt. Jeg begynte å livestreame for flere år siden, 2014, 2015 mens jeg var i en helt annen karriere. Jeg hadde nok ikke begynt å streame på fulltid hvis jeg ikke hadde gått gjennom den motgangen jeg har.

[img212461_2LM]

-Jeg har sett at folk blir tiltrukket av livestream, å samhandle med folk over nettet på grunn av en form for motgang de går gjennom

I tillegg til å være streamer og gamer, har Will en bachelor i psykologi: -Jeg har sett at folk blir tiltrukket av livestream, å samhandle med folk over nettet på grunn av en form for motgang de går gjennom. Og på nettet er det lettere. Du trenger ikke møte noen i person. Hvis du har en angst, og fortsatt vil samhandle med andre, slår man bare på en livestreaming-plattform, enten det er Mixer eller Twitch, Facebook, YouTube, E-live – de blir mer investert i å få venner på nettet. Du trenger ikke å uroe deg for folks agendaer like mye. Uansett om det er å ha det moro rundt memes eller andre ting, er det ikke like alvorlig. Så appellen rundt dette er jo at for de som ikke vet hvordan de skal omgå andre eller være rundt andre, er dette en form for å koble fra.

Han nevner også hvorfor folk kommer til hans kanal: -De vet at de bare kan chille hvis de vil det, de vet at de kan muligens spille spill med meg. Eller de vet at jeg skal si noe som involverer psykologi, et eller annet emne. På starten av hver stream har vi noe som rørte meg den dagen eller dagen før. Som for eksempel en dag snakket vi om seeropplevelse. Og da snakket vi i over en time.

Når Will sier “vi” mener han altså hans «community» eller hans gruppe, hans samfunn. Dette er noe han har en sterk mening rundt: -Jeg bryr meg mye om deres opplevelse. Det kan gjøre en stor forskjell for de.

Nedenfor kan dere høre en del av intervjuet med Will.

 

[url=

Intro brukt i intervjuet er MrWillDeals intro til streams. All rettigheter går til han.