Sørnett

Grønland på tvers

Grønnland på langs. Her er reiseruten.

Grønnland på langs. Her er reiseruten.

16 hunder ble til en. Når kristiansanderen Svein Søftestad med to kompiser brukte 23 dager på å krysse Grønlandsisen gikk det hardt for seg. Dette er historien om en rekord.

Publisert:

I 1968, 80 år etter at Fridtjof Nansen utførte en lignende bragd, reiste kristiansanderen Svein Søftestad opp til Grønland for å planlegge turen. Den da 32 år gamle Søftestad fikk samlet sammen et hundespann på 16 hunder. Når alt var klart kom to av hans jevnaldrende kamerater opp, Johan Gerrard og Øivind Bay Gundersen. Sammen begynte de tre sørlendingene på den strabasiøse turen over isen fra øst til vest. Han ber meg med seg opp på kontoret sitt i garasjen, hvor han stolt viser lysbildefremvisningen fra turen. Over hundre slides.

Hundefrafall 


Litt inn i turen slår bildet av et utmagret hundkadaver imot meg.


- Hundene døde jo etter hvert, forklarer han.


Turen bød på mange utfordringer. Noen plasser falt hundene gjennom issprekker, andre plasser var det vanskelig å få med seg sleden med forsyningene. De måtte også krysse såkalte breelver med hundespann og det hele, og ikke minst holde kulden unna.


- Det var kaldt, kunne bli tjue, tretti minus, forklarer Søftestad.


Hundene fikk etter hvert diverse skader, blant annet skar de seg på labbene. For å spare de for unødvendige lidelser ble de avlivet.


- Vi skjøt dem med gevær, sier Søftestad.


Dette skulle senere føre til en politianmeldelse fra Dyrebeskyttelsen og påfølgende avisoppslag, men saken ble henlagt.


[faktaboks]

 - Enormt sprekkete 


Når de begynte å nærme seg målet, Søndre Strømsfjord, ble de nødt til å forlate sleden.


- Landskapet var begynt å bli enormt sprekkete, forteller Søftestad. De 16 hundene hadde blitt til en, Nanok. Nanok er det grønlandske ordet for bjørn. Søftestad gikk med henne i bånd det siste strekket.

[img81362_2RM]

[img81362_3RM]

Til sist, 23 dager etter oppstarten, nådde de slitne mennene et grønt, isfritt Søndre Strømsfjord. I lysebildefremvisningen viser Søftestad bilder av moskuser og blomster, et oppløftende syn for de tre mennene som i 23 dager hadde tråkket rundt i isødemarken. Nå var de kommet til sivilisasjonen, og avisoppslagene lot ikke vente på seg hjemme i moderlandet.

[img81362_4RM]

Ajungilak(grønlandsk for "Alt såre vel") var en overskrift norske landsmenn kunne lese noen dager etter at bragden var et faktum.