Sørnett

Hjelper Peru med briller

Brilleinnsamling til Peru. (Foto: Patrik Ramsøy).

Brilleinnsamling til Peru. (Foto: Patrik Ramsøy).

Lauvland øyeoptikk tar i mot briller fra hele Sørlandet. Brillene repareres, vaskes og sorteres før de blir sendt av sted til Sør-Amerika.

Publisert:

Innsamlingen er et prosjekt der folk tar med seg brukte briller til Lauvland øyeoptikk, får de fikset og sendt til befolkningen i Peru. Lauvland øyeoptikk sender både briller, utstyr og en ansatt til Sør-Amerika. Prosjektet skal forbedre livskvaliteten til  de lokale innbyggerne i landet.-  Vi har noen lokale aktører som hjelper oss med transport og opphold , slik at vi best mulig får utnyttet arbeidskapasiteten vår. Vi har fått mange positive tilbakemeldinger av de som kommer inn med briller og ikke minst av de som får hjelp i Peru. Mange får jo bokstavelig talt et nytt syn på livet, sier daglig leder Andreas Lauvland.

[img117874_2RM]

Frivillig arbeid 

Hjemme i Norge sorteres, vaskes og repareres brillene av de ansatte etter arbeidstid. Enkelte sitter opp til 20 timer i ren dugnadstid på en uke. For at brillene kan brukes må de være i samme stand som de er i Norge, derfor kan det oppstå problemer når folk kommer med godt brukte briller.

- Vi er veldig takknemlig for alle brillene som kommer inn, men det er selvfølgelig en del som ikke kan repareres. Vi gjør små reparasjoner, men kan ikke ta det så mye lenger enn det, forteller Lauvland.

Utfordringer som venter

Pascal Grimm er mannen som skal reise til Peru senere i år, han har vært nede flere ganger tidligere og ser frem til å hjelpe så mange mennesker.

- Akkurat nå er det ganske hektisk med forberedelser og lignende, men vi kommer i mål før turen, sier Grimm.

Klimaet i Peru er annerledes enn det vi har vant med her i Norge. Grunnet det varme og tørre klimaet, opphoper det seg en del støv i lufta som kan bringe med seg bakterier i lufta.

- Ja, vi opplever den del øyeinfeksjoner der som man ikke ser her til lands. Mange har ikke det samme økonomiske utgangspunktet som her i Norge, og da prøver vi så godt vi kan å hjelpe.

I noen tilfeller er det så lite som skal til, og da er det en veldig god følelse å hjelpe til, forteller Grimm.

[img117874_3RM]

Vært der flere ganger

Dette er fjerde gangen Grimm tar turen til Peru.

- Vi synes det opplegget som har vært før, passer oss godt. Det blir godt tilrettelagt og vi får arbeidsro. Så selv om det er ganske hektisk i perioder, er det en glede å være der i noen uker.