Sørnett

Hjelper til med oppstart av ny kafé

Her er Habib, Husseini, Shafaei og pastor Kaumba i gang med å vaske vegger før de skal til å male. Alle foto: Erlend I. Skarsholt

Her er Habib, Husseini, Shafaei og pastor Kaumba i gang med å vaske vegger før de skal til å male. Alle foto: Erlend I. Skarsholt

I slutten av februar skal Refugee Alliance åpne ny kafé i Elvegata ved Lundsbroa. Nå er de i full gang med å male, vaske og gjøre det klart.

Publisert:

– De er veldig snille og hjelper oss masse, og vi er her for å hjelpe tilbake, sier Habib, som kommer fra Ghazni i Afghanistan.

Organisasjonen Refugee Alliance står bak oppstarten. Kaféen skal bli delt inn i tre deler. Den fremste delen vil bestå av en kafé, hvor det blir solgt lettere mat som blant annet smørbrød og kaker. Den midterste delen vil bli et senter for flyktninger, og det er der hovedkontorene skal være. Bakerst i lokalet vil det være et kirkerom.

Vil gi noe tilbake                                                 

Kameratene Sayed Habib, Sadiq Husseini og Mobarak Shafaei er alle flyktninger fra Afghanistan, og har vært i Norge i to måneder. De setter pris på barmhjertigheten de har blitt vist her til lands.

- Vi kom for å søke fred og ro. Med en gang vi kom til Europa, og Norge, ble vi respektert som mennesker igjen, kan Habib fortelle.

Habib snakker om vanskelige forhold hjemme i Afghanistan, og at veien til Norge var lang, men slettes ikke forgjeves.

- Jeg jobbet som lærer i Afghanistan og var mye i kontakt med Human rights og Women’s rights. Dette setter ikke grupper i Afghanistan pris på, og det var alltid en sjanse for å bli angrepet. Det var utrolig deilig å komme til Norge, etter å ha gått, kjørt bil og tatt båt fra Tyrkia til Hellas, og bli møtt slik som vi ble, sier Habib.

Hjelp fra frivillige

[img137050_2RM]

- Vårt mål er å gi håp til flyktninger som har opplevd vonde ting, sier daglig leder, Sigrun Sina Saltbones (42), idet hun tar en søppelsekk over klærne for beskyttelse mot flekker.

I tillegg til arbeidet til Saltbones og Refugee Alliance, er det hjelpen fra mange frivillige mennesker som gjør at dette prosjektet kan bli virkeliggjort.

- Vi trenger frivillige til å hjelpe oss. Vi trenger personer med pågangsmot og drivkraft. Hvis det er noen som har en drøm om å jobbe i kafé, er dette en gylden sjanse, sier Saltbones.

Pengene som kommer inn på kafé-driften går til mennesker som er i vanskelige situasjoner.

- Pengene skal blant annet gå til traume-senteret vi har i det ISIS-rammede landet Irak. Det går også til viktige prosjekter vi har i Zambia og Uganda, sier Saltbones.

Skal gi håp

Bakerst i lokalet er kirkerommet. Dette er plassen hvor pastor, og en av grunnleggerne av Refugee Alliance, Stephen Kaumba (39), skal være hver søndag for å holde preken.

- Jeg håper det er mange som kommer for å høre. Dette skal være et senter for håp, sier Kaumba.

Han er selv politisk flyktning og kom til Norge fra Kongo for ni år siden. Han trives i Norge, og setter pris på å få jobbe med flyktninger.

- Jeg trives med å kunne gi håp i en ytterst vanskelig tid. Jeg vet selv hvordan det er å være flyktning, og hvordan en slik situasjon er, avslutter Kaumba.

[img137050_3LS]