Sørnett

Hva skjer med breddeidretten?

Kringsjå: Treninger kan sakte, men sikkert starte opp igjen. Foto: Herman Sønju

Kringsjå: Treninger kan sakte, men sikkert starte opp igjen. Foto: Herman Sønju

Fra midten av juni kan toppfotballen rulle videre, men hva med breddefotballen?

Publisert:

Torsdag 7. mai la regjeringen på sin pressekonferanse ved kulturminister Abid Raja (V) fram gladnyheten om at toppfotballen i Norge kan sparkes igang fra og med 16. juni.

[img207291_2RM]

Bestemmelsen er oppløftende for de mange toppklubbene, spillere og supportere som i lang tid har ventet på svar.

Imidlertid var det fortsatt usikkerhet rundt hvordan det skulle tilrettelegges for oppstart av breddeidretten.

Mandag denne uken kom det en ny veileder med oppdaterte retningslinjer for sport som innebærer fysisk kontakt.

- Det blir "koronatrening" en stund til

På pressekonferansen mandag presenterte helseminister Bent Høie og helsedirektør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, en ny veileder.

- Det er mange i Norge som driver med idrett og som har trening som en viktig del av hverdagen. Mange har savnet å møte venner og lagkompiser. Derav har også mange ventet på retningslinjene for når de kan trene og konkurrere som vanlig, sa Høie mandag.

[img207291_3LM]

- Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har kommet med en smitteveileder for breddeidretten. Veilederen er overordnet og det er opp til hvert enkelt særforbund å lage sin egen veileder, fortsetter helseministeren.

Høie presiserte at vi må belage oss på "koronatrening" en stund til.

- Arrangementer med opp til 50 personer er på visse vilkår tillat. Det er vilkår om at det skal være en ansvarlig arrangør som skal sørge for at avstand- og hygienekrav overholdes. Arrangøren skal også ha oversikt over alle deltagende for å sikre eventuell rask smittesporing.

Helseministeren gjorde det klart at organisert trening ikke er et arrangement i denne sammenheng.

- For alle andre samlede grupper, anbefales det grupper på maks 20 personer og med en meter i avstandskrav.

Han fortalte også at Norges idrettsforbund er i møte med særforbundene.

- De jobber med å utarbeide råd og anbefalinger for de spesifikke idrettsgrenene og aktivitetene. Idrettslag er selv ansvarlig for at arrangementene anføres på en forsvarlig måte.

Høie sa videre at Norges fotballforbund selv må utarbeide retningslinjene, samt at de er ansvarlig for at de følges. Det er altså de som avgjør når seriespill kan utføres.

Dette betyr at det gjenstår å se når seriespill i breddefotballen kan gjennomføres.

Varsler ny vurdering av smittesituasjonen

Helsedirektør i Bjørn Guldvog la fram at Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet foreslår en ny vurdering av smittesituasjonen før sommeren med tanke på ytterligere normalisering av annen idrett.

[img207291_4RM]

- FHI og Helsedirektoratet vil i samarbeid med Norges idrettsforbund se på erfaringer fra åpningen av toppfotballen og bruke disse erfaringene inn mot annen toppidrett, uttalte helsedirektøren.

Guldvog påpekte imidlertid at arrangementer med opp til 50 personer ikke åpnes opp for alle helt uten videre.

- Selv om det åpnes for arrangementer inntil 50 personer og en meters avstand, anbefales ikke aktiviteter som medfører større mobilitet og blanding av deltagere på tross av geografiske områder.

Dette kan sees på som et slag i trynet for de som er glade i breddefotballen og øvrig breddeidrett, da de må avvente situasjonen inntil man har gjennomgått erfaringene fra starten av toppfotballen.