Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
Arild Berås steller godt med fem år gamle Bellamile. Foto: Marie Thue Humborstad
Arild Berås er fornøyd i godt heste-selskap. Det samme kan ikke bli sagt om mediedekningen av sporten han har så mye lidenskap for. Berås har en klar oppfordring til mediene.
Marie Thue Humborstad
Publisert: 09.02.2024 kl 12:55
Sist oppdatert: 08.05.2024 kl 14:10
På stallen hos Arild Berås er de godt i gang med stell av de 16 hestene som står på stallen. Når SørNett kommer, er Berås i full gang med å måke rent boksene, og fikser raskt en kopp kaffe. Så rydder travtreneren ren en benk i stallgangen, og slenger seg ned.
- Nå er det bare å spørre i vei, sier Arild Berås med et smil.
Berås er travelt opptatt i stallen. Foto: Marie Thue Humborstad
Til tross til at det er mye å gjøre, setter han gjerne av tid til å snakke om et tema han syntes er viktig. Berås har nå drevet med hester i 20 år, og har flere amatører som har egne hester på stallen. Han har en stor lidenskap for hest og trav.
Amatøren Charlotte Kornbrekke blir beskrevet som er mediemennesket på stallen av Berås, men Kornbrekke sier at travtreneren håndterer mediene bra, men at hun hjelper til når han blir satt i et mer kritisk lys.
- Da er det greit å ha hjelp i hvordan man skal formulere seg, sier Arild Berås med et glis.
Kornbrekke har en hest på stallen, Dybdals Maximus. For henne er det absolutt for dårlig mediedekning av sporten og Berås sier seg enig.
Charlotte Kornbrekke og travhesten hennes, Dybdals Maximus. Foto: Marie Thue Humborstad
Lokalkjøring refererer til løpsdager som arrangeres på de mindre travbanene i landet. Det er ofte en lavere terskel, både for hester å gjøre det bra og for folk å komme for å se på. I løpet av de siste årene har antall lokalkjøringen gått ned, noe som har påvirket de mindre lokale miljøene i travsporten.
Det er nemlig det som utgjør forskjellen mener travtreneren. Det er for dårlig dekning av amatørene, og hva de gjør dag til dag. Travsporten har et stort problem med å rekruttere nye inn i sporten, og Berås mener at lokalkjøringer kan være et godt sted å starte. Slik kan folk med ulike nivå vise seg fram i banen.
- Jeg vil si at mededekningen har endret seg med årene. NRK dekket en del trav før i tiden. Nå synes jeg trav ofte blir satt i et negativt lys av media, forklarer Berås. Kornbrekke skyter in at når det gjelder mediene som kun skriver om hestesporten, så er 50 prosent av sakene fra utlandet.
Berås mener mediene må komme og se hva de gjør med hestene. Han mener folk må få se «behind the scenes», og få mulighet til å se arbeidet og framgangen hest og folk har sammen. Det mener han viser lidenskapen for sporten mest. Han tror at folk ikke syntes det er gøy å bare lese saker om millionhester og store seiere, og at det blir de samme sakene bare med ulike navn på hestene og eierne.
Foto: Marie Thue Humborstad
- De «myke» sakene treffer best
Richard Ekhaugen har jobbet som kommunikasjonsansvarlig for Sørlandets Travpark i 2016, og jobber nå som kommunikasjonsansvarlig for team Tjomsland. Med mye erfaring med mediedekningen i travet, har Ekhaugen god kunnskap om temaet.
Richard Ekhaugen har jobbet i flere år med travsporten og mediene. Foto: MW Media AS
Han trekker fram flere grunner til dårlig mediedekning av sporten. - Mange redaksjoner mangler kompetanse, og det blir vanskelig å dedikere seg til å gi god mediedekning. Da blir det fort en lukket sport, forklarer Richard Ekhaugen over telefon.
Ekhaugen deler at erfaringsmessig, så treffer de «myke» sakene best. Saker om store seiere, nye rekorder og mye penger fenger også godt. Berås og Ekhaugen er enig i at de unge er viktige for rekruttering og mediedekningen. Saker om unge og ponnier som gjør det godt får også god oppmerksomhet.
Ekhaugen mener at amatører får lik dekning som de profesjonelle hvis de presterer likt, og peker på at lokalmediene favoriserer å lage lokale saker om amatører. Fagpressen, som er mediene som kun dekker trav, går oftere til de profesjonelle.
Ny amatør i sporten
Benjamin Laurendz med helsøskene Peaceful Azora og Peaceful Lightning. Foto: Marie Thue Humborstad
Benjamin Laurendz startet med hest i 2019, og har for øyeblikket to hester han har avlet fram selv. Han spilte på hest med en kompis, og skaffet seg hest så de kunne spille på den. Nå har han Peaceful Azora og Peaceful Lightning.
- Jeg hadde egentlig tenkt å selge den ene hesten. Så nølte jeg en stund, og endte opp med å beholde henne. Da skjønte jeg at jeg ikke kan bli oppdretter, siden jeg ikke klarer å selge de, sier Laurendz med et glis.
Selv om han er nyere i sporten, så har han en klar mening om rollene i sporten.
- Hvis alle de profesjonelle hadde blitt borte, så hadde travsporten kunne klart seg. Men hvis amatørene hadde blitt borte, så hadde sporten blitt borte, sier Laurendz.
Travbanen er hjemmet til flere hester, som gjerne står på stallene til for eksempel team Tjomsland eller team Berås. Foto: Marie Thue Humborstad
Mediehusenes svar
De store mediehusene på Sørlandet hadde mye av de samme problemene når det gjelder mediedekningen av travsporten. Mangel på ressurser, lave seertall og andre prioriteringer er en gjenganger.
Pål Jørgensen fra Fædrelandsvennen mener laveseertall skyldes at folk ikke har en tilknytning til sporten, i motsetning til en mer populær sport som fotball. Han peker også ut at det er flere sporter som sliter med dårlig mediedekning.
Redaktør Marianne Drivdal fra Kristiansand avisen deler at de responderer på pressemeldinger fra travmiljøet. Sander Heggheim fra NRK oppfordrer folk til å sende inn tips angående travsporten, og andre sporter som ikke får mye dekning.
Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.