Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
Høy intensitet på IK Start Kvinner trening Foto: Andreas Miland Bakke
IK Start har en relativt ny-oppstartet kvinnesatsing som vel har gått bedre enn de kunne drømme om. Oppmerksomheten rundt kvinnefotballen i Norge har økt, flere kommer på kamp og det satses mer enn noen gang.
Andreas Miland Bakke
Publisert: 26.06.2025 kl 18:10
Sist oppdatert: 27.06.2025 kl 17:01
- Herrene har førsteprioritet på banen.
Det sier IK Start Kvinner sin keeper Juliane Pettersen på spørsmål om hvordan de oppfatter prioriteringen mellom herrene og kvinnene. Hun understreker også at hun synes det er et spørsmål som er vanskelig å svare på fordi herrene og kvinnene har to forskjellige styrer, før hun legger til:
Det ryddes plass for kamp på halv bane Foto: Andreas Miland Bakke
- Herrene har førsteprioritet på garderobe og om vi skal spille kamp og herrene skal spille kamp samtidig, må kampen vår forskyves. Så det er jo sånn at vi ofte må avvente herrene fordi de blir satt først, man merker det også på Sør Arena at det er forskjell på hvor mye plass vi "har lov" å ta i garderoben og sånn. Til slutt understreker hun at de merker at det nå er en stor bedring, men at det nok fremdeles ikke er helt likestilt.
Prøver lykken fra avstand Foto: Andreas Miland Bakke
Daglig leder for IK Start Kvinner, Trond Magne Mæstad synes utviklingen av norsk kvinnefotball er på rett vei, men understreker at det fremdeles er en vei å gå:
Han mener samtidig at de er flinkere ute i Europa og sier at britene har tatt "kvantesprang" som vi ikke henger med på:
- Tyskland, Spania og Frankrike har også en helt annen utvikling enn det vi har fått til i Norge. Vi var jo liksom på toppen av verden for 15-30 år siden, avslutter han og sikter til Norges Kvinnelandslags totalt seks EM-finaler, fire strake hvor to endte med gull, tre semifinaler, to stake VM-finaler hvor det ble en gullmedalje og ett gull og en bronsemedalje i OL, etterfulgt av gull fire år senere. Alt dette mellom 1987 og 2013.
På IK Start Kvinners egen Wikipedia side fortelles det om historien bak denne satsingen. Kvinnesatsingen til IK Start startet opp i 2021 da de satt i gang et samarbeid med Amazon Grimstad. De kom senere frem til å avlutte samarbeidet og Start fortsatte prosessen med å etablere et topplag på kvinnesiden. I 2022 kom de til enighet med Randesund IL og IK Gimletroll om et samarbeid.
Tøffe dueller på trening Foto: Andreas Miland Bakke
1. april 2022 ble den nye kvinnesatsingen presentert på Sør Arena. IK Start ble offisielt etabler 14. september 2022 og skulle da overta lisensen til Gimletroll fra og med 2023. Etter at Gimletroll rykket ned til 3. divisjon, rykket IK Starts Kvinner rett opp til 2. divisjon i sin første sesong, etterfulgt av nok et opprykk til 1. divisjon.
Etter to opprykk på to forsøk ligger Start nå på 8. plass med 8 poeng, etter like mange kamper spilt og drømmen om å få to lag i Norges øverste divisjon lever på Sørlandet.
Når det gjelder kontrastene fra herrefotballen er de samstemte, og Juliane sier at det er store forskjeller hvor hun påpeker blant annet fasiliteter og økonomi:
- Det er jo veldig mye forskjell, spesielt med tanke på at herrespillerne har mer fasiliteter. Vi må også gå på skole, vi må jobbe på siden så vi har på mange måter to hverdager. Herrespillerne på toppnivå har bare fotball, så kan de gå hjem å være med familie og venner, mens vi må gå på skole og jobb. Så det er jo litt forskjell, men vi jobber jo mot at det skal bli nullstilt.
Fra venstre: Johanna Fedeler (Angrepsspiller), Juliane Pettersen (keeper) og Ella Ferning (Midtbanespiller) Foto: Andreas Miland Bakke
Kantspilleren Johanna Fedeler skjærer inn fra siden og sier at hun synes utviklingen til kvinnefotballen blir bedre og bedre, og sier at det er flere og flere som interesserer seg og kommer å ser på kamper, før Juliane legger til at de også nå får mer plass i media.
- Det har nok en sammenheng med at vi har gjort det bra de siste årene også, og det satses jo mer på kvinnefotball på sørlandet nå enn det gjorde før, avslutter Ella.
Under VM-finalen i Quatar i 2022 mellom Argentina og Frankrike, benket 1.3 millioner nordmenn i "det ganske land" seg foran TV-skjermen. Dette var faktisk en nedgang på omtrent hundre-tusen fra finalen i 2018, ifølge tall fra NRK
Til sammenlikning var det på det meste 520 000 nordmenn som så VM-finalen for kvinner, mellom USA og Nederland.
Norge sin åttendelsfinale mot Australia ble riktignok på det meste sett av 895 000 mennesker. (NTB)
- Hva må til for å bli enda større?
- Jeg tror kanskje det at man fortsetter å jobbe i media og sette mer fokus på kvinnefotballen. Det at små jenter ser at de også kan ha store forbilder innen kvinnefotballen.
Det er sier Juliane om hva hun tror er viktig for at kvinnefotballen skal fortsette å vokse. Videre forteller hun til Sørnett at hun mener det er viktig at små jenter får muligheten til å spille og påpeker viktigheten av å få flere jenter inn i fotballen for å øke interessen, noe som videre kan føre til at flere sponsorer får opp øynene for kvinnefotballen som igjen bidrar til at økonomien vokser.
Jevne kamper Foto: Andreas Miland Bakke
Daglig leder Trond, deler synspunktet til sisteskansen og påpeker at kvinnefotballen må prioriteres bedre for å kunne fortsette å vokse:
- Større prioritet fra mediene er viktig, også på TV. Hvis du hele tiden skal prioritere herrene, så forblir jo herrene størst. Det samme gjelder nå 15. juni så blir vi nedprioritert på TV fordi herrene skal ha "prime time" 14:30, så da må vi spille 10:30 og tilpasse oss det, og da jobber du litt i motbakke.
Han konstaterer med at mer oppmerksomhet rundt kvinnene er viktig for at det skal vokse og drar også paralleller til hvordan Anja Andersen bidro med å øke populariteten til kvinnehåndball i Norge, før han runder av:
- Også må jo selvfølgelig vi også jobbe med å skape profiler. Vi må ha store profiler som trekker folk, noe vi har klart litt i Start. Vi har treneren (Isabella Hayes Sundby) som er profil, og Ina (Ina Marie Andersen) som er profil og det hjelper jo på, selvfølgelig.