Sørnett

- Ingen jenter blir født til å elske rosa

KJENT FEMINIST: Forfatter og journalist Marta Breen reiser rundt og holder foredraget "F-ordet" som handler om behovet for feminisme. FOTO: Åsa Torp

KJENT FEMINIST: Forfatter og journalist Marta Breen reiser rundt og holder foredraget "F-ordet" som handler om behovet for feminisme. FOTO: Åsa Torp

Feminisme og likestilling var sentrale temaer da Senter for likestilling inviterte til foredrag med forfatter og journalist Marta Breen torsdag ettermiddag.

Publisert:

- Når man bruker kvinner som skohylle i en reklame, er det ingen tvil om at vi snakker om objektivisering, fastslo forfatter og journalist Marta Breen under foredraget.

Blant humoristiske innslag og ulike belysninger av likestilling var det tydelig at foredraget falt i smak hos publikum under torsdagens foredrag.

Ønsker å engasjere

Marta Breen har i mange år vært en aktiv og viktig stemme blant feministene. Hun har skrevet flere bøker om temaet, og reist rundt i hele landet for å holde ulike foredrag om kjønnsroller, feminisme og likestilling.

[img162018_2RM]

- Allerede som ung journalist begynte jeg å kjenne på forskjellen mellom mann og kvinne, og etter det har jeg ønsket å sette fokus på at feminisme burde være noe som kvinner engasjerer seg for, forklarer Breen.

Breen, som også er leder for Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, påpeker at det er flere steder man kan se at menn og kvinner ikke blir likestilt.

-  Bare ved å se hvordan menn og kvinner fremstilles i media ser man en enorm forskjell, der kvinnen blir fremstilt som kjønnet og seksualisert, får menn lov til å fremstå nøytrale og mer som seg selv. Også i politikken er det slik at mens menn får mulighet til å fremme sitt budskap, så blir kvinnen spurt om hva hun har på seg og om de er fornøyde med utseendet, forteller Breen.

Underveis i foredraget påpekte hun flere ganger hvor viktig det var å huske på at holdningene man får er basert på det samfunnet vi lever i, og at det derfor i mange år har vært preget av at det er menn som har hatt mest makt.

- Det er jo ingen jenter som blir født til å elske rosa, påpekte Breen på scenen.

Viktig tema

Blant publikum på Grønt senter var det mange kvinner, og noen få menn, som hadde møtt opp. Blant dem var det også noen få ungdommer.

Sammen hadde venninnene Sol Råbu (16) og Synne Linge Trygstad (16) tatt turen innom for å høre Marta Breen holde foredrag.

- Det er helt fantastisk at så mange faktisk kommer på et slikt foredrag, også er det ekstra kult at det kommer litt yngre kvinner i tillegg, sier Synne Linge Trygstad (16).

Hun og venninnen ga tydelig uttrykk for at foredraget var spennende og engasjerende.

- Jeg synes det er utrolig forfriskende at så mange engasjerer seg fortsatt, for det er jo fortsatt like viktig nå, forklarer Sol Råbu (16).

[img162018_3RM]