Sørnett

Juleevangeliet - Det skjedde i de dager...

Julekrybben inne i Vågsbygd kirke. Foto: Charlotte O. Mathiesen

Julekrybben inne i Vågsbygd kirke. Foto: Charlotte O. Mathiesen

Over 500 000 nordmenn gikk i julegudstjenester i 2018, ifølge SSB.no. De siste ti årene har det vært nedgang i besøkende på julegudstjenester i hele Norge. Likevel fyller Vågsbygd kirke seg til randen hver jul.

Publisert:

I det jeg svinger av hovedveien ser jeg spiren til Vågsbygd kirke, jeg skal møte sognepresten Nils Terje Andersen, han er opprinnelig fra Lillestrøm, men har bodd de siste ti-årene i Kristiansand. Julen er for mange en av de viktigste høytidene vi feirer i Norge, både med og uten en religiøs tilhørighet. Julen er også en tid hvor mange føler seg alene, hvor kommer kirken inn i dette?

25. Desember ble Jesus født, vi feirer at gud har blitt et menneske. Ordet jul har ingenting med kristendommen å gjøre, det stammer faktisk fra Norrøn-tid. Jul ble feiret omkring vintersolverv, altså tiden solen snur mot lysere tider. I følge https://snl.no/jul">SNL.no så er faktisk norden det eneste området hvor det hedenske ordet “jul” overlevde. Julen er også den yngste av kirkens store fester, nemlig Jesus fødselsdag.

Innholdssiden med julen er stor, troen på at  gud kan bli menneske sier noe om hvor verdifull denne høytiden er

 

[img199149_2RM]

I det jeg kommer inn på kontoret til Nils Terje Andersen legger jeg merke til det lille klistremerket i vinduet “L.S.K” - I tykt og tynt, ler Nils Terje Andersen. Julen er en stor høytid i kirken, både teologisk men det er også den tiden de har størst tilstrømning av mennesker. Det er skole-og barnehagebesøk, konserter og gudstjenester. Samtalen går lett, en ivrig og snakkesalig Nils Terje forteller om viktigheten bak feiringen av jul. - Innholdssiden med julen er stor, troen på at  gud kan bli menneske sier noe om hvor verdifullt denne høytiden er.

Kirken er et sted for å samles, alle er velkomne inn i varmen i Vågsbygd kirke. Julen er en tid hvor familie, kjente og kjære samles. Julefortellingen om hvordan Jesus ble til har en sterk appell til den kristne mannen og kvinnen. Kirken kan bli et lite avbrekk i den hektiske julestriden, et fristed for tanker eller en plass man kan gå til om man føler seg alene. Vågsbygd kirke har plass til over 400 mennesker, og i en vanlig gudstjeneste utenom høytid har de nærmest 300 besøkende på en søndagsgudstjeneste. 

 

HVA ER TRO- I VÅR TID GJØR VI TRO TIL NOE SOM GIR MENING. TRO ER IKKE BARE NOE MAN TENKER, MEN NOE MAN GJØR.

Er julen blitt mer som en tradisjon?

Nils Terje forteller om at det er ikke alle mennesker som tenker at troen på en gud er en sannsynlighet, særlig ikke et så sekulært samfunn som vi lever i Norge. Han opplever likevel besøkende av ikke-troende rundt juletider og særlig i tider hvor man har det vanskelig. Det gjør at Nils Terje føler at mennesket blir noe “avslørt” og som prest synes han det er godt å se. 

Tradisjoner er forskjellige fra familie til familie og landsdeler, uansett så er julen en slik tid hvor det er rom for alle disse ulike tradisjonene. Men julen er likevel av kristent tilhørighet, etter vår tid. Det er slik at ensomhet er noe alle kan føle å ta på til tider, for noen blir denne ensomheten ekstra forsterket på høytider som dette. Julen handler jo tross alt om å være med kjente og kjære? 

Mennesket blir litt fattige oppi det hele julehysteriet, alle passer ikke inn i rammene samfunnet lager og det må vi som medmennesker respektere. Noen velger faktisk selv å være alene på julaften, vi skal ikke synes synd på dem som tar et valg, forteller Nils Terje.

[img199149_3LF]