Sørnett

Kvinner med håp

Kayed (i midten) forteller nysgjerrige kunstgjengere om historiene bak bildene (FOTO: H. Edvardsen)

Kayed (i midten) forteller nysgjerrige kunstgjengere om historiene bak bildene (FOTO: H. Edvardsen)

Tirsdag kunne Batteriet invitere til åpning av Sanaa Kayeds kunstutstilling "Women and hope".

Publisert:

- Kvinnene i maleriene mine er triste, men de har håp, sier Sanaa Kayed.

Kayed har levd og malt i et Gaza preget av blokade og krig, og det er fra hennes hjemsted hun har hentet inspirasjon til maleriene du kan se hengende på Batteriet fra 14. - 16. mai. Kayed forteller at hun ble født i en flyktningeleir i Libanon, og at hun stort sett har vært på flukt hele sitt voksne liv. Etter at Oslo-avtalen førte til en midlertidig bedring i forholdet mellom Israel og Palestina kunne Kayed studere i Gaza, og her tok hun en bachelor-grad i kunst. En varig løsning mellom de to statene har som kjent uteblitt, og etter hvert så Kayed seg nødt til å forlate Gaza på nytt. Hun var innom både Egypt og Hellas før hun til slutt havnet i Norge. Her har hun - sammen med ektemann og to barn - vært i ti måneder. Familien har også et tredje barn, som grunnet sykdom måtte bli igjen i Gaza.

- Det har ikke vært lett å male disse bildene, jeg har følt dem på kroppen. Men jeg må være sterk, og jeg har håp, sier Kayed.

Imponerte av Kayed

På utstillingens åpningsdag møtte flere nysgjerrige kunstgjengere opp, og Heidar El-Dirawi var en av dem som lot seg begeistre av verkene til den palestinske maleren.

- Jeg er kunstner selv, og hun er veldig dyktig. "Women and hope", smiler El-Dirawi.

[img89178_2LM]