Sørnett

Flere opplever dårlige leieforhold

Trym Sander Abrahamsen (24) studerer Rettsvitenskap ved UiA og er leder for Studentjuristen.
 Foto: Rebekka Skeie

Trym Sander Abrahamsen (24) studerer Rettsvitenskap ved UiA og er leder for Studentjuristen. Foto: Rebekka Skeie

Ulovlige depositum, ulovlig økt husleie, urimelige krav når det oppstår skade, og møkkete leiligheter. Studentjuristen mottar rundt 200 henvendelser i året, hvor de fleste handler om husleierett.

Publisert:

Flere studenter har behov for juridisk rådgivning i saker som handler om husleierett, det forteller leder i Studentjuristen i Kristiansand Trym Sander Abrahamsen.

- Typiske saker er gjerne irregulære depositum, ulovlig økt husleie, urimelige saker i forhold til skade ved utflytning, dårlig utvask og sånne ting, sier Abrahamsen.

Han legger til at noe av økningen i antall henvendelser kan henge sammen med at flere vet om Studentjuristen, som er et gratis tilbud drevet av juss-studenter ved UIA.

Husleietvistutvalget har også hatt en økning i antall henvendelser de siste årene, det viser en årsrapport fra 2022. Utvalget er et statlig organ som skal løse husleiekonflikter. De får flere henvendelser fra utleiere enn leietakere, men antallet leietakere som tar kontakt har økt de siste to årene.

Ujevnt maktforhold

Det er et ujevnt maktforhold mellom utleier og leietaker ifølge Trym Sander Abrahamsen.

- De er tydelig at det er et maktforhold mellom utleier og leietaker. Husleietvistutvalget har gjort det billigere for leietaker enn for utleier å klage, for å gjøre det lettere for leietakere å ta kontakt. Husleieloven skal også leses i leietakers favør, sier Abrahamsen.

Sørnett har vært i kontakt med en 21 år gammel student som flyttet til Kristiansand i august. Leiligheten han flyttet inn i stod ikke til forventningene.

- Jeg var på videovisning, og det så greit ut. Etter å ha bodd der i to uker oppdaget jeg at det ikke var det. Jeg kunne ikke åpne vinduet på rommet, og vaskemaskinen og kjøleskapet sluttet å fungere. Det var også mugg der, forteller han.

Han ønsker ikke å stå fram med navn fordi han fremdeles bor i leiligheten og frykter for utleiers reaksjon. Han er nå på jakt etter et nytt sted å bo fra høsten av. Da han forsøkte å finne et sted å bo før studiestart i fjor møtte han på utfordringer.

- Jeg hadde sendt melding på 14 stykker på hybel.no. Dette var det eneste stedet jeg fikk svar fra, så jeg hadde ikke så mye valg. Folk trenger desperat et sted å bo, og det er vanskelig å finne, sier han.