Klargjør siden...
Sørnett

Flere unge i Kristiansand har det bra

Foto: Norges Badmintonforbund

Foto: Norges Badmintonforbund

De fleste barn og unge i Kristiansand har det bra, viser årets Ungdata-undersøkelse. Sander Vrånes Kittelsen (17), elev ved KKG, kjenner seg igjen i mange av funnene.

Publisert:

Sander Vrånes Kittelsen
 Foto: Simon Eyob Helle

Sander Vrånes Kittelsen Foto: Simon Eyob Helle

- De dagene hvor det er mye prøver kan jeg kjenne på det at jeg gruer meg litt til skolen, fordi det blir for mye press og det kan være vanskelig å balansere skole og fritid. Sander går på Kristiansand Katedralskole Gimle (KKG) som er Norges tredje største vidergående med over 1700 elever.

Ungdata-undersøkelsen viser at det er en økning i livskvalitet og en nedgang i psykiske utfordringer sammenlignet med undersøkelsen fra 2022. I år har 10249 elever fra Kristiansand svart på undersøkelsen, fra elever helt nede på 5. trinn på barneskolen til elever på siste året på videregående. Undersøkelsen gjennomføres hvert tredje år.

I undersøkelsen kommer det fram at mange unge kjenner på press, stress og kjedsomhet i skolehverdagen. Flere etterlyser mer støtte, forståelse og variasjon i undervisningen.

Kjedsomhet

Likevel sliter mange med kjedsomhet på skolen, ensomhet og psykiske utfordringer.
- Jeg tror det er vanskelig å gjøre skolen helt perfekt for alle, og forstår hvorfor elever kjeder seg på skolen.

Undersøkelsen viser at de fleste unge i byen har det bra, og mange er aktive på fritiden. Likevel er det noen dystre tall som peker seg ut: en av tre ungdomsskoleelever gruer seg til skolen.

- Det er jo bare å stå i det da, men det er jo tungt i lengden, sier Sander. Han sitter i skolegården i en kort friminuttstund mellom timene. Videre sier han at det til tider er mye press knyttet til karakter og skoleprestasjoner.

Ønsker mer engasjerte lærere

-Jeg føler meg godt fulgt opp av lærere, men viss man skal snakke med noen så blir det oftere at man heller går til venner eller familie.

På fritiden er Sander mye med venner og er også politisk engasjert i unge høyre. Han driver ikke med gaming og sier at det kan hende at han ser serie, men at det ikke er så mye tid til det. Når det kommer til skjermbruk er det mobilen som blir mest brukt.

Avslutningsvis sier han at man kan prøve å jobbe med å ha flere engasjerte lærere.

- Det er ganske problematisk når lærerene ikke er engasjert. Vi må faktisk stille krav til lærerene våre ikke bare elevene.

Folkehelsekoordinator

- Det viktigste med undersøkelsen er jo egentlig å få et helhets bilde av hvordan barn og unge har det, se utviklingstrekk og om noe endrer seg. Vi tar jo opp tallene fra undersøkelsen og snakker med de unge om det for å høre deres tolkning av det sier Hanne Tuva Haukom, folkehelsekoordinator i Kristainsand kommune.

Fra tallene om kjedsomhet i skolen spør hun seg om det kan ha noe sammenheng med skjermbruk og at man kanskje ikke er vant til å konsentrere seg lenge.

Hanne Tuva Haukom gikk selv på Kristiansand Katedralskole Gimle, og hun følger tett opp utviklingen.

- Det gjøres jo en del nasjonalt nå for å endre skolehverdagen og få mer praktisk undervisning for eksempel.

- Videre så vill resultatene bli presentert for de ulike politiske utvalgene i kommunen 14. mai, også vil vi snakke med de som er i Ungdommens bystyre.

- Hvis jeg skal trekke fram noe, så er det veldig mye positiv i undersøkelsen, og vi håper at dette skal fortsette. Så håper vi at disse resultatene som går i feil retning, sånn som trivsel på skolen og mobbing skal gå nedover.