Sørnett
Lina Ridley (20) forteller hun fikk nyseanfall fra UiA til busstoppet der hun nøys 30 ganger.
 Foto: Jasmine Marie Agas Ramos

Lina Ridley (20) forteller hun fikk nyseanfall fra UiA til busstoppet der hun nøys 30 ganger. Foto: Jasmine Marie Agas Ramos

- Jeg kan jo ikke sitte på campus og få nyseanfall foran alle

Med stigende temperatur og godt vær kommer også pollensesongen. I Norge rammes en million pollenallergikere av den kraftige spredningen av bjørkepollen i år.

Publisert:

Sørlandet og Østlandet rammes mest av kraftig bjørkepollensesong.
 Foto: Jasmine Marie Agas Ramos

Sørlandet og Østlandet rammes mest av kraftig bjørkepollensesong. Foto: Jasmine Marie Agas Ramos


- Det ligger til rette for en kraftig sesong i år hvis det blir godt vær i blomstringsfasen og det ser ut som det er det det har vært, forteller Seniorforsker ved NTNU og i Norges Astma- og Allergiforbund, Hallvard Ramfjord.

Selv om årets pollensesong er kraftig, sier han at det ikke er i retning av en rekord. Det er Sørlandet og Østlandet som rammes mest forteller Ramfjord.

- Det er på Sørlandet og Østlandet der største mengdene av bjørkepollen finnes fordi det er gunstig klima og det er lang vekst periode. Bjørk produserer ganske store mengder pollen. Når det gjelder lengden av bjørkepollen på Sørlandet, så kommer den gjerne ut mai så er bjørkepollensesongen ferdig der.

Travel eksamenstid

Studenten Lina Ridley (20) forbereder seg til eksamen i kantinen på UiA.
 Foto: Jasmine Marie Agas Ramos

Studenten Lina Ridley (20) forbereder seg til eksamen i kantinen på UiA. Foto: Jasmine Marie Agas Ramos


Pollenallergi kommer øverst på lista av eksamensforbredelser til pollenallergiske studenter.

- Jeg syntes det er helt jævlig. Jeg har aldri hatt det før, aldri vært allergisk mot noe. Det var ikke før i mars at tårene begynte å renne og halsen å klø, sier Lina Ridley (20) som studerer barnevern på UiA.

Hun forteller at pollenallergien gjorde eksamensperioden hennes verre.

- Før jeg fikk tak i det jeg trengte så måtte jeg bare dra hjem. Jeg satt og snufset hele dagen. Akkurat nå går det fint fordi jeg har skaffet det jeg trenger, men det var veldig irriterende. Jeg kunne jo ikke sitte på campus og få nyseanfall foran alle, sier hun.

Hun var overrasket over å få høre at det finnes tilrettelegging på eksamen for studenter med pollenallergi.

- Seriøst? Det må jeg få ordnet, sier hun.

Tilrettelegging for studenter med pollenallergi

Studenter samles på Vrimlehallen under en travel eksamensperiode.
 Foto: Jasmine Marie Agas Ramos

Studenter samles på Vrimlehallen under en travel eksamensperiode. Foto: Jasmine Marie Agas Ramos

Studenter med pollenallergi har mulighet til å søke om utvidet tid på eksamen. Rådgiver i UiA, Ingebjørg Elisabeth Skau Moen forteller at det er vanskelig å si om det har vært en økning på antall studenter med pollenallergi som søker om tilrettelegging.

- Gjennom korona-pandemien har vi mottatt mindre søknader generelt da studentene har hatt hjemmeeksamen i de aller fleste emner og de har sittet hjemme og tatt eksamen. Vi opplevde i høst stor økning når det kom til søknader om tilrettelegging av eksamen, men dette ses i sammenheng med den nedgangen vi som nevnt opplevde under pandemien.