Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
Torfinn McKenzie Juva (26) har en drøm om å nå ut med sine låter til hele verden. Veien som musiker har sine utfordringer, men med lidenskap og engasjement innenfor sitt yrke, har han en drøm om å bli noe stort.
Daniella Thoresen
Publisert: 25.06.2025 kl 12:57
- Jeg har alltid hatt et mål om å oppnå noe innenfor musikk, sier Torfinn.
Torfinn bor i Kristiansand og har tatt utdanning innenfor musikk og nylig skrevet master i sangskriving.
Som 5-åring fant Torfinn lidenskapen for musikk. Han kommer fra en musikalsk familie og fikk god støtte og hjelp av de gjennom oppveksten. Da han var 20 år gammel begynte han å synge og skrive låter som har vært med på å forme han som musiker i dag.
Torfinn befinner seg i sitt studio og spiller sine låter
Torfinn forteller at skolen ikke var særlig lett. Han gikk med udiagnosert dysleksi som gjorde det akademiske svært utfordrende. Musikk var det som gjorde at Torfinn kom seg gjennom skolen.
- Skriving og lesing var krevende. Musikken var min måte å utrykke meg på, både følelsesmessig og verbalt.
Det var da han gikk på videregående at han virkelig valgte å gå hele veien for å bli musiker.
- Bransjen er vanskelig å forstå seg på, sier han.
Torfinn forteller at det var mange ting å sette seg inn i når det kom til musikkbransjen. Han forteller at veien inn i musikkbransjen har vært en vei der man må stå mye på egne bein.
- Man må jobbe mye selvstendig, tåle kritikk og passe inn i det bransjen vil ha, sier han.
Torfinn fokuserer på sjangeren "Indiefolk", som ikke er en veldig kjent sjanger her i Norge.
- Man må holde seg oppe med trender og jobbe med den musikken som er populær i bransjen for at de skal legge merke til deg, forteller han.
Torfinn beskriver musikken sin som en sjanger som ikke har "slått helt ann" i den norske musikkbransjen enda.
Her spiller Torfinn en original låt:
Ole Petter Oras Ålgård (26), jobber som produsent og komponist i musikkbransjen.
Ole Petter Oras Ålgård (26) i produksjon av musikk Foto: Beata Lamauskaite
Ole forklarer at veien han har tatt innenfor musikk, stort sett handlet om en interesse og ikke en drøm. Han forklarer at dagene som produsent er svært annerledes fra en artist.
- Det er helt vanlig å kombinere mange ulike typer arbeid for å få regnestykket til å gå opp. Jeg gjør både produksjon, komposisjon, konserter av ulike slag, undervisning og andre små- og store jobber, som totalt gjør det mulig å leve av.
Ålgård forteller at det å jobbe som musiker er spennende og gøy, men også krevende.
- Det er en jobb som krever mye selvdisiplin, selvstendighet og lidenskap, sier han.
Ålgårds forteller at interessen for musikk derimot veier tyngre enn utfordringene som kreves av en artist.
Simen Daniel Lindstad Børven jobber som prosjektleder og rådgiver for musikkkontoret, Sørf, som skal veilede og styrke unge musikere i musikkbransjen.
- Vi ønsker å skape drømmer om til planer for de som kommer til oss.
Børven forteller at det er opp til hver artist å ha tydelige mål og ambisjoner for hvordan de skal oppnå suksee innenfor bransjen. Børven sier at de veilder og hjelper hver artist til å gjøre handlinger fra sine mål, men at fordelingsprinsippet i musikkbransjen er "fantastisk" urettferdig.
- For å komme seg gjennom musikkbransjen må man klare å tåle kritikk og man må tilpasse seg det bransjen forventer av deg, sier Børven.
Han forteller at svært mange gir opp og innser at den krevende veien for å bli musiker ikke er noe for dem.
- Jo nyere du er, desto tyngre er det. For å klare å komme seg igjennom bransjen må man ha tydelige mål og ambisjoner, men det er handlingen av hva du gjør som får deg dit du vil.
Marie Skagemo (25) bor i Kristiansand og jobber som vokalpedagog og freelance artist. Skagemo forteller at veien hun har gått innenfor musikk har ledet henne til drømmen om å bli lærer i fremtiden. Hun forteller at den mest krevende utfordringen som musiker er den økonomiske delen.
- Man er veldig alene.
Skagemo forteller at når man er i etableringsfasen som musiker har man lite penger, ikke alltid en tydelig plan for hva man skal videre og man er mye alene i bransjen.
Marie Skagemo som artist (25) Foto: Tobias Sævik Torvholm
- Det som gir suksess er ikke alltid det som gir inntekt, sier Skagemo.
Planen om å bli musikklærer i fremtiden er noe Maria føler seg trygg på, og nesten lettet av.
- Jeg føler meg heldig som ønsker å gå denne veien. Da slipper jeg å tenke på den krevende veien økonomisk som artist, fordi jeg skal bli lærer. Jeg har stor respekt til de som velger å gå hele veien til å bli utøvende artist, sier Skagemo.
Torfinn forteller at han har kommet til en fase i livet der han ikke lenger bryr seg hva folk tenker om han eller musikken han produserer.
Torfinn sier at låtene trenger ikke å treffe hele publikumet. Hvis låtene vekker følelser hos en person, er han fornøyd.
Han forteller at så lenge han er fornøyd med seg selv og det han skaper, så er han fornøyd.
Har du noen råd til de unge som ønsker å oppnå sin drøm innenfor musikk?
- Du må ha troen på deg selv og det du gjør. Hvis du har en drøm så må du fokusere på den og gjøre den virkelig, og ikke bare la det være en drøm. Det er fint å ha mål og ambisjoner, men det er handling som får deg dit, svarer Torfinn.
Torfinn har hatt en lang vei i musikkbransjen og har en lang vei å gå, men drømmen om å bli musiker blir stadig mer til en realitet.
- Jeg har kanskje ikke oppnådd den suksessen der folk tenker "han har blitt super kjent", men jeg har kommet til et punkt der ting går mye bedre musikkmessig.
Torfinn har foreløpig gitt ut tre singler og skal gi ut tre nye i nærmeste fremtid. Han skal spille konserter i Kristiansand og Oslo. Til høsten skal han også spille i Wales. Torfinn sine fremtidige planer er å gi ut album, i oktober 2026, kombinert med en vinterturne.