Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
Erik Fredheim og Tor Hultmann med studentene fra Agder folkehøgskole Foto: Daniella Thoresen
Studenter fra Agder folkehøgskole er på filmvisning og deltar på en åpen samtale med Tor Hultmann om hans historie fra 2.verdenskrig på arkivet freds- og menneskerettighetssenter.
Daniella Thoresen
Publisert: 07.05.2025 kl 13:49
-Denne type historie historier kan bidra til å tenke igjennom verdier og holdninger spesielt til demokratiet. De skal se viktigheten med å stemme riktig og hva man skal kjempe for. Marianne Høyland-Eickler tok med sine internasjonale studenter fra Agder folkehøgskole i Søgne for arrangementet.
Marianne Høyland- Eichler Foto: Daniella Thoresen
Studentene var med på filmvisningen, hørte historien til Tor Hultmann og fikk en omvisningen av museet på arkivet. Arkivet freds- og menneskerettighetssenter, i samarbeid med demokratiuken og barnefilmfestivalen, holdt tirsdag 6.mai arrangementet: film og samtale Flukten over grensen for å markere 80 år siden frigjøringen av 2.verdenskrig.
Filmen er regissert av Johanne Helgeland og finner sted i 1942. Den viser den usikre og voldelige tiden Norge befant seg i under krigen mot tyskerne. Vi møter barna Otto og Gerda som ser sine foreldre bli tatt av nazistene for å ha gjemt jødiske barn. Barna tar ansvaret for å få de jødiske barna Sarah og Daniel trygt til Sverige uten at tyskerne tar dem. Flukten over grensen setter søkelys på viktig verdier og holdninger i samfunnet, som ansvar, mot og medmenneskelighet.
-Jeg ønsker at de som er her får i større grad forståelse om krigen som var, sier Tor Hultmann før filmen starter.
Tor Hultmann (81år) Foto: Daniella Thoresen
Han forteller historien om sin far og tante som ble tatt av tyskerne under krigen, og holdt fanget i kjelleren i arkivet. Han ble gjenforent med sin tante, men faren hans ble drept i krigen. -Jeg har ikke noe personlig minne om krigen, men jeg forteller min familie sin historie. Hultmann har brukt tid i etterkant til å fortelle disse historiene, og om motstandsbevegelsen og holocaust.
Erik Fredheim er leder av læringsarena på arkivet freds- og menneskerettighetssenter og har en stor rolle knyttet til planleggingen av arrangementet. -Jeg tror mange av de verdiene som filmen viser er vennskap, holdninger og hvem vi vil være. Fredheim sitt ønske med opplegget er å vekke oppmerksomhet og interesse for frigjøringen. Filmen som ble vist er lagd for de som overlevde, og de som ikke gjorde det.
Erik Fredheim Foto: Daniella Thoresen
Gjennom denne filmen vises det frem motstandskamp, holocaust historien og krigshistorien, og vi har til og med mulighet til å bruke tidsvitner til å fortelle historien til andre. Erik Fredheim sin hovedoppgave innebærer å invitere unge til arrangementer som dette og til opplegget som heter «Valg og verdier», som innebærer en samtale av hvem mennesker ønsker å være.
Oscar Strøm-Jensen er formidler på arkivet og har deltatt på opplegget. Han ønsker at de som deltar på arrangementet skal knytte seg noen tanker rundt det de ser.
Oscar Strøm- Jensen Foto: Daniella Thoresen
Flukten over grensen representerer motstanden som enkelte nordmenn gjorde under 2.verdenskrig, med holdninger og verdier som landet måtte stå sammen i. "Mennesker er mennesker, og vi må hjelpe hverandre" siteres det i filmen: Flukten over grensen.